2021. július 4., 11:54

Pirossal világít a Dunaszerdahelyi járás az oltásra várakozók térképén

Itt valamit nagyon elszúrtak, gondolhatja az ember, hiszen míg a politikusok meg a járványszakértők egyre csak azt szajkózzák, hogy mindenki sürgősen oltassa be magát covid ellen, addig éppen a magyarok által leginkább lakott járásban szinte lehetetlenség oltáshoz jutni. A legfiatalabb generációknak mindenképp.

oltás
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

Április legvégén regisztrált, ám oltásra hívó smst- és emailt azóta sem kapott az a húszéves Dunaszerdahelyi járásban lakó egyetemista, akit arról kérdeztünk, vajon megkapta-e már legalább az első adag vakcinát.

Nincs egyedül, további húszas éveik első felében járó fiatalok erősítették meg, hogy hosszú hetek óta hiába várnak az oltásra.

Miközben nekik is fontos lenne, egyrészt mert nyáron ők is szeretnének nyugodt szívvel kimozdulni, másrészt könnyen lehet, hogy ősszel az oltottság lesz a feltétele a rendes tanévnek.

Azt is több fiataltól hallottuk, hogy ha a dunaszerdahelyin kívül több oltópontot is bejelöltek, akkor szinte azonnal kaptak időpontot valahová.

Ám ez hosszabb utazással és több költséggel jár, és ezt nem mindenki engedheti meg magának, különben is, mindenütt arról beszélnek, a lehető legelérhetőbbé kell tenni a koronavírus elleni oltást.

Megnéztük a korona.gov.sk oldalon, hogy is áll a Dunaszerdahelyi járás az oltottság területén.

Ami megnyugtató, hogy Pozsony után az egyik legjobban átoltott régiónak számít, hiszen a lakosság 45 százaléka már megkapta a vakcinát.

Abszolút beigazolódni látszik tehát, hogy a csallóközi embernek igenis van felelősségtudata.

Ami viszont már kevésbé örvendetes, hogy az oltásra várakozók számát jelző térképen egyes egyedüliként ez a járás világít pirosan. Vagyis, itt vannak a legtöbben, akik vakcinára várnak.

Egészen pontosan 10 513, egy kisvárosnyi ember figyeli nap, mint a mobiltelefonját, mikor jön az oltásra szóló behívó. Közülük az első adagra 2785-en, a másodikra jóval többen, 7728-an várnak.

Ez a szám, bár elsőre soknak tűnhet – a többi járáshoz hasonlítva mindenképp –,már összességében is csak fele vagy még kevesebb a néhány héttel ezelőtti adatoknak, amikor 20 ezer felett is volt a virtuális váróteremben lévők száma. Csakhogy azóta csökkent az oltás iránti érdeklődés, ami nyilván tükröződik a Dunaszerdahelyi járás adataiban is. Az országban egyébként több olyan járás is van, ahol az oltottság csak 25 százalék körüli és a váróteremben alig pár száz ember található.

Nehéz megérteni, hogy most, amikor állítólag vakcinából már van dögivel, miért nem juttatnak többet oda, ahol nagyobb iránta az érdeklődés.

Persze lehet, hogy mesterségesen tartják fent ezt az állapotot, hiszen az egész országban már csak annyian várakoznak oltásra, hogy azok nagy részét egy-két hét alatt be lehetne oltani. Az is az igazsághoz tartozik, hogy egyes oltópontokon ütemtervek, oltási rend szerint haladnak, pontosan kiszámolva, hogy azokat, akik megkapták az első adagot, négy hét múlva újra hívhassák stb.

Ám az borítékolható, hogy az oltakozási kedv csökkenéséhez vezethet, ha túl sokáig kell várni a vakcinára.

S emiatt esetleg kellemetlenségei lehetnek az embernek, főleg most, nyaralások idején.

És mi lesz, ha terjedni kezd a delta variáns?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.