2023. január 26., 18:17

Pellegrini június 24-i választást javasol, az SaS támogatását kéri

A Hlas-SD parlamenti képviselői június 24-i előrehozott választást szeretnének, Peter Pellegrini pártelnök módosító javaslatot terjesztett be erről és az SaS támogatását kérte. Szerinte az SaS képviselőin múlik, hogy mikor lesz választás.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR
Teljesen elfogadhatatlan, hogy ez a kormány a leváltása után még tíz hónapig kormányozzon, mandátum nélkül. Máig nem mondtak egyetlen indokot sem, hogy miért lenne jó a szeptemberi választás a lakosság és az ország szempontjából. Soha nem volt még ilyen sürgősen szükség egy felelős és hozzáértő kormányra”

 – szögezte le Pellegrini.

Szerinte június 24-ig elegendő idő van a választás megfelelő előkészítésére, az új kormánynak pedig elegendő ideje lenne a 2024-es költségvetés összeállítására.

Pellegrini a parlamenti vita során felkérte az SaS képviselőit, nyilvánosan magyarázzák el, miért a szeptember 30-i választási dátumot támogatják, hiszen ők kezdeményezték a kormány leváltását. Felszólította a pártot, jelentse be előre, hogyan fog szavazni az előrehozott választás dátumáról, és feltette a kérdést, mi érdeke fűződik a már visszahívott kormány támogatásához.

Pellegrini azt is kijelentette, nagyra becsüli a Sme rodina hozzáállását, mivel a mozgalom közölte, hogy korábbi választási dátumot is kész megszavazni. A Republika párt parlamenti képviselői közölték, szintén korábbi választást akarnak, és érthetetlennek tartják az SaS viselkedését.

Miloš Svrček (Sme rodina) megerősítette, hogy a mozgalom májusi és júniusi előrehozott választást is támogatna. Hozzátette, hogy szeptemberi választás esetében az új kormány valamikor decemberben állhatna a parlament elé, hogy bizalmat kérjen, de akkor már az új állami költségvetésről kellene tárgyalni. Attól tart, ha patthelyzet alakul ki, költségvetés nélkül marad az ország.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.