Összeomlás szélén a szlovák egészségügy. Mit léphet a kormány?

2021. február 23., 11:20
Kolek Zsolt

A múlt hétre Szlovákia a világ legrosszabbul teljesítő országává vált a járvány elleni küzdelemben.

Fotó: TASR

Bár a szlovák járványügyi mutatók az elmúlt napokban nem mutattak drámai kilengéseket - inkább beszélhetünk stagnálásról, vagy legfeljebb enyhe romlásról - mégis egyre több jel mutat rá, hogy az összeomlás szélére jutott az egészségügyi ellátórendszer, vagyis végső soron csődöt mondott a Matovič-kabinet válságkezelése.

A látszólagos ellentmondás abban rejlik, hogy a szlovákiai kórházakban már hosszú hetek óta a kritikus szint felett van a koronavírusos betegek száma, s ez az állandósuló nyomás már összeomlással fenyegeti az általános betegellátást, hiszen mind több szakképzett egészségügyi dolgozót kell elvonni a járvány elleni harc első vonalába.

A kormány ezt belátva, s tulajdonképpen a járvány feltartóztatására tett lépései csődjét beismerve, fordult múlt szerdán külföldi segítségért, remélve, hogy az uniós országok pótolni tudják a hiányzó szakképzett ápolókat és orvosokat. Erre a kétségbeesett lépésre azt követően szánta el magát a Matovič-kabinet, miután nyilvánosságra került a valóban megdöbbentő statisztika, Szlovákia február közepére a világ legrosszabbul teljesítő országává vált a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hiszen népességarányosan az elmúlt napokban az egész világon itt szedte a legtöbb áldozatot a járvány.

2021. február 20., 11:22

Már a külföldi szakemberek sem segíthetnek a szlovák egészségügyön?

Gyakorlatilag nem érkezhet annyi egészségügyi szakember külföldről, amennyit ne tudnának alkalmazni a szorult helyzetbe került szlovákiai kórházak.

Már az uniós szolidaritási mechanizmus aktiválása után ismerhettünk meg egy újabb elrettentő adatot,

a múlt héten népességarányosan ugyancsak Szlovákiában szorultak a legtöbben kórházi ápolásra a koronavírus kiváltotta szövődményekkel.

Az igazsághoz hozzátartozik, a világ legtöbb régiójában az elmúlt hetekben már visszaszorulóban volt a járvány, a január eleji tetőzéshez képest, amikor naponta mintegy 800 ezer új fertőzöttet azonosítottak a világ országaiban, február közepére megfeleződött az új fertőzöttek száma. Az elmúlt hetekben érzékelhetően javult a járványhelyzet a koronavírus által leginkább sújtott Egyesült Államokban és a januárban még negatív rekordokat döntögető Nagy-Britanniában is.

Mérséklődött a koronavírus napi áldozatainak száma is: a legrosszabb januári napokban világszerte 17 ezer áldozatot követelt a járvány, ez február közepére 12 ezer alá csökkent. Amíg azonban a pandémia tavaszi hulláma Közép-Európát megkímélte, addig az őszi és a téli hónapokban a régióban súlyos helyzet alakult ki. Az elmúlt hetekben a Szlovákiával szomszédos országok közül Csehországban és Magyarországon is romlottak a járványmutatók. A magyar tiszti főorvos a múlt héten már arról beszélt, az országot a koronavírus-járvány harmadik hulláma sújtja, miután decemberben és januárban átmenetileg enyhült a járványhelyzet.

Mindez azonban nem menti a Matovič-kormányt, nincs mit szépíteni, a járvány második hullámával szembeni küzdelemben valami nagyon félresikerült. Ebben a helyzetben, a végrehajtó hatalom fejeként, Igor Matovič kormányfő személyes felelőssége is megkerülhetetlen. 

Matovič, az eseményekre visszatekintve, azzal idézhette elő leginkább a helyzet válságosra fordulását, hogy miután novemberben az általa szorgalmazott tömeges tesztelés megismétlését nem tudta keresztülvinni, a járvány elleni védekezés lehetőségeinek keresése helyett politikai bűnbakkeresésbe kezdett.

Szlovákiában ezáltal a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, a járvány elleni védekezés helyett a koalíció belső vitái őrülték fel az energiákat. Az állandósuló cirkusz és az egymásra mutogatás vezetett oda, hogy a határozott járványellenes lépések megtételével a kormány végzetesen késlekedett.

2021. február 19., 14:48

Cirkusz a köbön: Matovič állítólag kétmillió orosz vakcinát kötött le, de a kormány megvétózta. Krajčí mégis engedélyezheti

Igor Matovič kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, kisebb csodát ért el, miután titkos tárgyalásokat folytatott az orosz gazdasági miniszterrel.

Egyelőre a kiút sem látszik igazán, hiszen a megoldást jelentő oltóanyagok körül is politikai iszapbirkózás zajlik, míg az élelmesebb, Szlovákia anyagi lehetőségeivel esetleg nem is bíró államok már jóval előrébb tartanak a lakosság átoltottságában.

Nehéz hónapok várnak még Szlovákiára, különösen akkor, ha a kormányfő, saját egyre gyengülő pozícióját mentve egyre másra bűnbakokat fog feltálalni az egyre türelmetlenebb közvéleménynek - legyen szó a koalíciós partnereiről, vagy a járványügyi szakemberekről. A szlovákiai polgárok a felmérések szerint egyre kevésbé hisznek a kormánynak, viszont elismerik a településvezetők igyekezetét, hiszen éppen az önkormányzatokra hárította át a kormány a tömeges tesztelések lebonyolítását. 

2021. február 20., 13:07

A lakosság nagy része elégedett polgármesterek járvány alatt mutatott teljesítményével

80,3% mondta azt, hogy elégedett a településvezetőkkel, 11,4% nyilatkozott úgy, hogy nem elégedett, a megkérdezettek maradéka nem tudott válaszolni.

Magyarán a polgárok a handabandázás helyett az elvégzett munkát értékelik, s ez a válsághelyzetben még fokozottabban igaz. A járványkezelés csődje beárnyékolja a járványügyi szakemberek megítélését is, nem függetlenül a kormányfő bűnbakképzésétől. 

Matovič számára a súlyos járványhelyzet kezelésére mostanra kevés fogódzó maradt, de ha éppen most dobná be a törölközőt, az egészen biztosan politikai karrierje végét jelentené.

A kiút minden bizonnyal az lenne, ha a politika végre hátrébb vonulna a járványellenes stratégia megalkotásától, rábízva azt a szakértőkre. A következő napok, hetek így is a tűzoltásról szólnának, de legalább már a fényt látnánk az alagút végén az elhúzódó politikai szappanopera helyett.