2023. január 24., 14:21

Összefoglaltuk, miről szól a választási rendszer tervezett(?) megváltoztatása miatt kirobbant vita

Igor Matovič a múlt hét folyamán több alkalommal is azzal riogatott, a várhatóan szeptemberben tartandó előrehozott választásokon diadalmaskodó Fico-Pellegrini tengely úgy írhatja át a választási törvényt, hogy soha többé nem lehet majd demokratikus választásokat rendezni Szlovákiában.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

Az OĽaNO éppen ezért azt javasolta, hogy egy törvénymódosítással érjék el, csak alkotmányozó többséggel, azaz legalább 90 képviselő támogatása mellett lehessen módosítani az érvényes választási rendszert. 

Jelenleg a választási rendszer egyszerű parlamenti többséggel, azaz 76 képviselő szavazatával módosítható. A vonatkozó tárgyalások a parlament mai ülésén kezdődnek, vélhetően szerdán 11 órától szavazhatnak a törvénymódosító javaslatról.
Megegyeztek, hogy megváltoztatják a választási rendszert. Bebetonozzák pártjukat a hatalomba a vidéki körzetekben. Időtlen időkig alkotmányos többsége lenne a maffiának.

- jelentette ki a korábbi kormányfő. 

Matovič azt állítja, Fico, Pellegrini és a Mazurek-féle Republika már megegyeztek arról, hogy a magyarhoz hasonló vegyes választási rendszert vezetnek be. Azaz innentől nem csak listás sorrend szerint, hanem egyéni választókörzetek segítségével is lehetne mandátumot szerezni a parlamentben.

A 110 ezres Ligetfalunak ugyanolyan hangja lenne, mint a húszezres Poltárnak

- háborgott Matovič. Azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, honnan szedi az állítólagos alkura vonatkozó információit. Annyit közölt csak, egy, a tűzhöz közeli forrása tájékoztatta őt, aki a "kritikus pillanatokban mindig a segítségére volt".

Ficóék azt tervezik, legalábbis Matovič szerint, hogy a választási törvény módosításával vegyes választási rendszert vezetnek be Szlovákiában. Hasonló rendszerben zajlik  parlamenti választás például Olaszországban, Németországban vagy Magyarországon is. Az OĽaNO elnöke tudni véli azt is, hogy Ficóék a 150 képviselői helyet 71-79 arányban osztanák meg a klasszikus listás és az új, egyéni választókörzet után járó mandátumok között. Könnyű belátni, egy, a felvidéki magyar közösség számára előnyös választókörzeti rendszer a parlamenti mandátum megszerzését is leegyszerűsíteni a magyar politikusok számára. Matovič szerint 79 választási körzettel számolnak az ellenzékiek, a választási körzeteket a járáshatárok szerint alakítanák ki.

Peter Pellegrini hétfőn reagált a vádakra. Közölte, abszolút legitim beszélni a választási rendszer átalakításáról, ha azáltal az egyes régiók nagyobb beleszólást kaphatnak az ország ügyeibe. Azt is kihangsúlyozta ugyanakkor, ebben a témában hogy semmiféle tárgyalásra nem került sor a három párt között.

Az OĽaNO elnöke attól tart, ha a fenti rendszer érvénybe lép, a "demokratikus pártok" sosem lesznek képesek kormányt alakítani, hiszen táboruk jelentős része a nagyvárosi választók soraiból kerül ki. A kevésbé urbánus választói körzetekben – Matovič állítja, ebből van több – nem tudnának labdába rúgni.

Az OĽaNO most azt szeretné, ha az alkotmány vonatkozó része két mondattal egészülne ki. Egyrészt oda, ahol az alkotmány általános, egyenlő és közvetlen választójogról beszél, betoldanák, hogy

a választásnak arányos képviseletet kell biztosítania.

A második mondat pedig egyértelművé tenné, hogy

Szlovákia egyetlen választási körzetből áll.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.