2022. november 25., 14:39

Orvosbér-emelést csakis rendszerszintűen, szólította fel a kormányt az SaS

Rendszerszintű megoldásokra szólította fel a kormányt az orvosbérek emelése ügyében az ellenzéki SaS, az orvos szakszervezeteket pedig arra, hogy tegyenek engedményeket és fogadják el a kormány eredeti javaslatát. Richard Sulík, a párt elnöke beszélt erről pénteki sajtótájékoztatóján.

Jana Bittó Cigániková
Fotó: TASR
Egyrészt felszólítjuk a kormányt, hogy térjen vissza korábbi béremelési javaslatához, az orvos szakszervezetet pedig arra, tegyen engedményeket a megegyezés érdekében, hogy elkerülhessük a válsághelyzetet és az egészségügy valódi problémáival foglalkozhassunk”

 – mondta Sulík. Bejelentése szerint az SaS kész támogatni az átgondolt, rendszerszintű intézkedéseket.

A pénzügyminiszter által felajánlott stabilizációs támogatást, valamint a belépési hozzájárulást nem tekinti ilyen megoldásnak a párt.

 Azt érte el ezekkel, hogy azok az orvosok, akik nem mondtak fel, a túlórázást utasítják el, hogy megmutassák, nem hagyják magukat lefizetni”

 – tette hozzá Jana Bittó Cigániková, a párt parlamenti képviselője. A kormány eredeti béremelési javaslatát versenyképesnek és elfogadhatónak nevezte.

 Úgy vélem, történelmi pillanat lenne az egészségügy és az orvosok számára is, ha az orvos szakszervezet elfogadná az eredeti javaslatot”

– mondta Bittó Cigániková.

Ugyanakkor megjegyezte, már korábban versenyképes javaslatot kellett volna tenni az orvosoknak.

 Most már eljutottunk oda, hogy bármilyen megoldás rendkívül drága lesz, százmilliókkal fog többe kerülni az államnak. Ezért Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter a felelős, mert idáig blokkolta az orvosbérek emelésére vonatkozó összes javaslatot”

– tette hozzá.

Sulík azért bírálja Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt, mert nem tárgyalt eleget a szakszervezetekkel.

Semmiképp sem kellett volna ez Matovičra hagynia, aki a személyiségéből adódóan alkalmatlan arra, hogy ilyen nehéz tárgyalásokat vezessen”

– jegyezte meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.