2023. május 12., 11:41
Frissítve: 2023. máj. 13. 12:15

Ki kicsoda Szlovákia új kormányában? Mutatjuk a miniszterek életrajzát

Zuzana Čaputová államfő pénteken késő délelőtt nyilvánosságra hozta az Ódor Lajos által vezetett új szlovák kormány minisztereinek listáját. 

Ódor Lajos
Fotó: TASR

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szlovákia első, államfő által összeállított kormányának miniszterelnöke egy magyar közgazdász, Ódor Lajos lesz. A Szlovák Nemzeti Bank korábbi alelnökének rövid életrajzát mellékelt cikkünkben találja.

Pénteki ülésén a kormány leváltotta az egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a munka- és szociális ügyi minisztérium államtitkárát. Michal Palkovič államtitkárként befejezi az egészségügyi tárcánál, Soňa Gaborčáková a munkaügyi tárcánál, visszahívásuk május 14-től érvényes. Mindketten tagjai lesznek a szakértői kormánynak, melyet várhatóan hétfőn (május 15.) nevez ki Zuzana Čaputová államfő, eddigi minisztériumukat irányíthatják. Andrej Stančík külügyi államtitkár visszahívása május 15-én lép életbe.

A kormány hivatalos kinevezésére hétfőig várni kell, de a miniszterek listája már ismert. Mutatjuk! 

uniós források felhasználásért felelős miniszterelnök-helyettes:

Lívia Vašáková

Vašáková korábban is a kormányhivatal alkalmazásában állt. Ő irányította az UE-s felújítási alap pénzeit felügyelő részleget a kormányhivatalban. Ezt megelőzően a pénzügyminisztériumnál dolgozott. Két nappal ezelőtt még azt nyilatkozta, nem tudja megerősíteni, hogy ő lenne a következő miniszterelnök-helyettes.

pénzügyminiszter:

Horváth Mihály

A magyar származású bankszakember Ódor Lajos közvetlen kollégája volt a Szlovák Nemzeti Banknál, amelynek vezető elemzője és közgazdásza volt. 

belügyminiszter:

Ivan Šimko

A legismertebb név a csapatban. Šimko a KDH egyik alapítója, az első Dzurinda-kormányban egy évig belügyminiszter volt, a másodikban, szintén hasonló időtartamban, védelmi miniszter. Többször próbálkozott saját politikai pártot alapítani, ezek a kísérletek rendre kudarccal végződtek.

védelmi miniszter:

Martin Sklenár

Sklenár szintén szakmabeli, jelenleg is a védelmi tárca alkalmazásában áll, ő irányítja a védelempolitikai főosztályt. Hivatali pletykák szerint Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter egyik bizalmasáról van szó.

külügyminiszter:

Miroslav Wlachovský

Karrierdiplomata, 1998-ban kezdett a külügynél. Korábbi dán és egyesült királysági nagykövet. Néhány hónapig Eduard Heger kormányfő külpolitikai tanácsadójaként szolgált. 

gazdasági miniszter:

Peter Dovhun

Dovhun a villamosenergia-átviteli rendszert üzemeltető vállalat elnöki pozícióját hagyta ott a miniszteri bársonyszékért. Korábban dolgozott marketingmenedzserként, több nagyvállalat igazgatótanácsának tagja volt, néhány évig pedig a pénzügyi tárcának adott tanácsokat IT-s területeken.

mezőgazdasági miniszter:

Jozef Bíreš

A Besztercebányáról származó Bíreš állatorvosként végzett Kassán. Tudományos pályája nagy részen juhok betegségeivel foglalkozott, később a Kassán működő Állatorvostudományi Kutatóintézetet vezette. Kinevezése előtt a Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatalának vezetője volt.

vidékfejlesztésért és informatizációért felelős miniszter:

Peter Balík

Az életrajta szerint magyarul is jól beszélő Balík komoly államigazgatási tapasztalattal rendelkezik. Éveket töltött a pénzügyi és a gazdasági tárcánál, dolgozott Szlovákia washingtoni nagykövetségén, az Európai Fejlesztési Banknál, legutóbb pedig az immár általa irányított tárca innovációs és stratégiai befektetésekkel foglalkozó főosztályának vezetője volt.

közlekedési miniszter:

Pavol Lančarič

Az Orange felügyelőbizottságának korábbi elnöke, tíz évig a vállalat vezérigazgatója. Államigazgatási tapasztalata nincs, Szlovákia önállósodását követően néhány hónapig a monopóliumellenes hivatalnál dolgozott. 

egészségügyi miniszter:

Michal Palkovič

A Vladimír Lengvarský távozása után egészségügyi miniszterré is avanzsált Eduard Heger Palkovičot nevezte ki államtitkárra és bízta meg a tárca mindennapi irányításával. 

oktatási miniszter:

Daniel Bútora

Könyvtárszakon végzett Pozsonyban, nemzetközi tanulmányokra járt Prágában, 1989-ben a bársonyos forradalom egyik diákmozgalmára. Az ötgyermekes családapa dolgozott a Szabad Európánál, majd a szlovák leágazás vezetője lett. Évek óta iskolai intézményvezetőknek szóló képzéseket szervez.

kulturális miniszter:

Silvia Hroncová 

Színházi szakember, a kétezres években a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója volt, majd a cseh állami operáé. Hroncová régóta együttműködik a kulturális tárcával, részt vett a szlovák EU-csatlakozás során kidolgozott kulturális stratégia megalkotásában. Az év elején arról cikkeztek, ő lehet a Szlovák Nemzeti Színház következő igazgatója. 

igazságügyi minisztérium:

Jana Dubovcová

Jogász, jogvédő, a szlovák állam korábbi ombudsmanja, 2010 és 2012 között parlamenti képviselő.

környezetvédelmi miniszter:

Milan Chrenko

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnél dolgozó, klímaváltozással és légszennyezéssel foglalkozó szakember 2016 és 2020 között a szaktárca környezetpolitikai főosztályának vezetője volt. 

munkaügyi miniszter: 

Soňa Gaborčáková

Gaborčáková 2016-ban az OĽaNO listáján szerzett parlamenti mandátumot, 2019-ben belépett a KDH-ba. A tárcánál 2020 márciusa óta dolgozik államtitkárként.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.