2023. május 7., 16:59

Mit tudhatunk Ódor Lajosról?

Ódor Lajos 1976. július 2-án született Komáromban. Hosszú évek óta szlovákiai egyik legelismertebb közgazdásza, számos tanácsadói és szakmai feladatot látott el, s mint 2023. május 7-én kiderült, a Szlovákiát az előrehozott választásokig vezető hivatalnokkormány miniszterelnöke lesz.

odor lajos
Fotó: ma7

Az alapiskolai tanulmányait Nagykeszin és Ekelen végezte el. A komáromi magyar tannyelvű gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karán, matematika-management szakán végzett.

Társalapítója a Pénzügypolitikai Intézetnek, a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a Szlovák Pénzügyminisztérium Pénzérték Osztályának. Aktívan részt vett több fontos szlovákiai gazdasági és politikai döntés meghozatalában monetáris és fiskális területen. Több reformkoncepció társszerzője, köztük az euró bevezetési stratégiája, az adó- és nyugdíjrendszer változásai, a költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvénynek.

Tudományos tevékenysége mellett már több népszerű ismeretterjesztő könyv szerzője, legutóbbi tavaly jelent meg, Gyorstalpaló a zsenialitásról címmel, szlovák nyelven.
A karikaturákkal, grafikonokkal, illetve komoly és humoros idézetekkel is színesített, 650 oldalas, 9 nagy témakörből (megatrendek a világban, a világűr működése, biológiai világ, értelem és érzelem, emberek és társadalom, technológiai forradalom, számok és formák, alapos állampolgár és elégedett élet) álló kötete 42 fontos kérdést és közérthető választ tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a jelenlegi világot. Mindegyik fejezet végén pedagógiai célzatú összefoglaló olvasható arról, hogy azokból milyen lényeges dolgokat tanulhattunk meg.

1999 – 2001    a pénzügyi piac elemzője a ČSOB-ban

2001 – 2003    a Szlovák Hitelminősítő Intézet közgazdásza

2003 – 2005    a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának vezető közgazdásza és a Pénzügyi Politikai Intézet igazgatója

2006 – 2010    a Szlovák Nemzeti Bank tanácsának tagja és a kutatásért felelős ügyvezető igazgató

2010 – 2012    a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének és pénzügyminiszterének tanácsadója

2015 – 2017    az Európai Unió Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke 

2016-tól          vendégprofesszor a Közép- európai Egyetemen (Central European University)

2017 – 2018    a Slovenská sporiteľňa felügyelőbizottságának tagja

2012 – 2018    a Költségvetési Felelősség Tanácsának a tagja (2018. február 19-ig)

2018 - a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.