2021. augusztus 2., 15:22

Nem mindenki tapsol Krajniak szülői bónuszának

Milan Krajniak munkaügyi miniszter nyugdíjrendszert módosító javaslatai nem mindenkinél arattak osztatlan sikert. A legtöbb bírálat az ún. szülői bónuszt érinti, amelynek értelmében a dolgozó gyerekek bizonyos feltételekkel a járulékaik egy részével javíthatnák idős szüleik nyugdíját.

nyugdíjasok
Fotó: TASR/AP

A főkritikusok élén ott van mindjárt maga a kormányfő, Eduard Heger, aki szerint az államháztartás jelenlegi helyzete mellett a javaslat megvalósíthatatlan.

 Ráadásul az állam nem ígérhet az embereknek olyasvalamit, amit nem tud megadni nekik”

– nyilatkozta a kormányfő a témával kapcsolatban a TASR hírügynökségnek. Marián Viskupič, az SaS parlamenti pénzügyi bizottságának elnöke szerint a szülői bónusz jelentős rést ütne az államháztartáson, évente mintegy félmilliárd euróval szegényítené meg azt.

Pedig a szülői bónusz a munkaügyi miniszter számára meghatározó eleme a nyugdíjreformnak.

A család körül forgó konzervatív szemléletet jelképezi ugyanis, miszerint a család egy apa, egy anya és a gyerekek, amelyben a szülők nem válnak el, a gyerekek pedig hajlandók társfinanszírozni szüleik nyugdíját, akkor is, ha éppen semmilyen kapcsolatuk sincs velük.

Persze, nem ez a javaslat legnagyobb problémája, hanem annak hatása a szűkös államháztartásra, írja a denníkn.sk portál, amely szerint a hiányzó évi 500 milliót nehezen tudná az állam pótolni, Krajniak is csak 150 milliót tudott eddig előteremteni a legjobban keresőkre vonatkozó járulékplafon eltörlésével. Ám a miniszter úgy tesz, mintha a maradék hiány nem lenne probléma, hiszen előfordult már a múltban is, hogy a kormány jóváhagyott hasonló költségvetési hatással járó törvényt. Az Igor Matovič által vezetett pénzügyi tárca azonban ellenzi a javaslatot, véleményük szerint ugyanis a nyugdíjrendszernek a változtatások után igazságosnak és hosszabb távon fenntarthatónak kell lennie.

A pravda.sk szerint nyilvánvaló, hogy

Krajniak és konzervatív tanácsadója, Vladimír Palko célja ösztönözni a nőket arra, hogy több gyereket szüljenek, közvetve tulajdonképpen azt üzenik neki: Minél több gyereket szültök, annál magasabb lesz a nyugdíjatok.

Csakhogy a szülői bónusz több jogos kérdést is felvet. Mert mi legyen azokkal, akiknek nincs vagy nem lehetett gyerekük? Mi legyen azokkal, akiknek hosszú éveken át külföldön dolgoznak a gyerekeik, és nem akarnak itthon járulékokat fizetni? A szülői bónusz tehát diszkriminatív lesz, és két kategóriára osztja a nyugdíjasokat. Bár Krajniak azt állítja, lehet kezelni ezt a helyzetet, ez nehezen hihető.

Egy olyan rendszer, amelynél sok a feltétel vagy a kivétel már eleve lehetőséget ad a spekulációkra.

A következő kérdés, ki fizeti meg ezt a költséges ötletet. Ha valaki számára nem volt a legelején teljesen egyértelmű, mit is akar a tárcája élén ez az ember, most megvilágosodott: olyan politikusként szeretne bekerülni a történelembe, aki teljesíti az össze konzervatív álmát – a születési arány növelését. Csakhogy ennek nem ez a módja.

A családtámogató politika összetett téma, és nem elég csupán pár tíz eurót nyomni a leendő anyuka kezébe, vagy nagyobb nyugdíjat ígérni több gyerek esetén.

Jól fizető állások kellenek a gyermekvállalási kedv növeléséhez, elegendő óvoda, és ne utolsósorban rugalmas munkahelyek a kisgyerekek nők számára, véli a pravda.sk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.