2023. január 10., 10:42

Mostantól kivezethetik a parlamenti ülésről a rendbontó képviselőt

A szlovák parlamentben életbe lépett a parlamenti őrséggel kapcsolatos ügyrend-módosítás. Mostantól az őrség kivezetheti a parlament ülését megzavaró képviselőket. Boris Kollár, a parlament elnöke úgy látja, a szlovák parlament felkészült erre a lépésre.

szlovák parlament
Fotó: TASR
Meggyőződésem, hogy a parlamenti cirkuszoknak vége

– mondta Kollár, hozzátéve, hogy a képviselő kizárása után kikapcsolják az ülésterem kameráit, kiürítik a termet, majd az őrség kivezeti az adott személyt. „A képviselő ezért nem fog tudni visszaélni a helyzettel, nem tudja azt »marketinghúzásként« eladni“ – mutatott rá a parlament elnöke.

Az etikai kódex esetleges módosításával kapcsolatban Kollár megjegyezte, hogy

a képviselők végső soron a választóiknak felelnek.

„Négy év múlva a választók eldöntik, hogy számukra megfelelően viselkedett-e az adott képviselő. Ezt tartom a legjobb etikai kódexnek – a választók nemtetszésének fenyegetettségét“ – emelte ki Kollár.

Az Alkotmányjogi Bizottság vezetője, Milan Vetrák az ügyrend-módosítással kapcsolatban megjegyezte, hogy a parlamenti ülés elnöke kivezettetheti azt a képviselőt, aki megzavarja az ülés menetét - legyen szó a szónoki emelvény elfoglalásáról, vagy hangosító berendezéssel zavarásról - vagy bármilyen, a tisztesség határait átlépő cselekedetről. „A felszólított képviselőnek el kell hagynia a parlament üléstermét, ha pedig újbóli felszólításra sem teszi ezt meg, akkor az ülés elnöke kivezettetheti őt“ – egészítette ki ezt Vetrák azzal, hogy ez nem kötelezettség, hanem lehetőség.

Ráadásul a kivezettetett képviselőtől két fizetést automatikusan levonnak.

Vetrák azt is hozzátette, hogy a parlamenti őrség feladatait a rendőrség közjogi méltóságokat védő osztálya végzi. „A rendőrnek lehetősége lesz kényszerítő eszközt is használnia a passzív, vagy aktív ellenállást tanúsító képviselővel szemben, hogy kivezetve őt újra helyreállhasson a rend az ülésteremben“ – tette hozzá Vetrák.

A módosítás hatályba lépése után a parlamenti bizottságok elnökei is kizárhatják a bizottsági ülésen nem megfelelően viselkedő képviselőket,

sőt fegyelmi eljárást is javasolhatnak ezen képviselőkkel szemben. Szigorodnak a mandátum és mentelmi bizottság által a vétséget elkövető képviselőkre kiszabható szankciók is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.