2021. július 14., 17:17

Mit jelent az Alkotmánybíróság döntése a gyakorlatban? Valóban megnyílnak a határok? Kérdések és válaszok

Döntött a taláros testület. Mutatjuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

határ
Fotó: Polícia Košický Kraj facebook

Mit jelent az Alkotmánybíróság döntése a gyakorlatban?

Ha hatályba lép az AB döntése, azt jelenti, hogy a július 8-a előtt érvényes szabályok lépnek újra életbe. Ez alapján három kockázati csoportba osztották az országokat, a kockázat fokozatai szerint meghatározva a szabályokat. A beoltottak például nem rendelkeztek előnyökkel, ha kockázatos országokból tértek haza, de a nem beoltottak a legenyhébb besorolású országokból visszatérve kedvezőbb feltételekkel számolhattak. A korábbi rendeletben ugyanakkor számos ellentmondás volt, ezen változtatnia kell a kormánynak. 

Mi várható a következő napokban?

A kabinetnek összhangba kell hoznia a határőrizeti rendszert az Alkotmánybíróság döntésével.

Dönthetnek úgy, hogy az AB által alkotmányellenesnek tartott rendeletet módosítják, átdolgozzák az előző rendeletet vagy új rendeletet adnak ki.

Mikor fog változni a határőrizeti rendszer?

Minden attól függ, mikortól lép hatályba az AB döntése, ez legfeljebb 15 nap lehet.

Ezalatt az idő alatt a kormány kiadhat új rendeletet, vagy visszaállíthatja az ún. járványügyi szemafort. A hatóságok arra figyelmeztetnek, mindaddig a felfüggesztett rendelet szerint járnak el a határellenőrzésnél, amíg az Alkotmánybíróság döntése kihirdetésre nem kerül. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.