2021. július 14., 16:37
Frissítve: 2021. júl. 15. 15:53

Felfüggesztették a Közegészségügyi Hivatal határátlépésre vonatkozó rendeletét

A taláros testület sajtóközleményt adott ki szerdán.

Hétfőn kora délután szünetelt a határőrizet az Erzsébet-híd mindkét oldalán.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Döntésükkel felfüggesztették a Közegészségügyi Hivatal rendeletét, ami a koronavírus elleni vakcinát még nem kapott polgárok számára kötelező karantént írt elő, illetőleg rendelkezett a határok szigorúbb őrizetéről.

A taláros testület az ellenzéki Smer-SD beadványára reagált a döntéssel. Álláspontjuk szerint a július 8. óta érvényben lévő rendelet hátrányosan különböztette meg a koronavírus ellen nem beoltott, külföldről hazatérő személyeket.

Az Alkotmánybíróság megvizsgálja, a rendelet összhangban van-e az alaptörvénnyel, erre az időre felfüggeszti a vitatott szabályozást.

Indoklásuk szerint szükséges meggátolni a közvetett vagy közvetlen diszkriminációt a nem beoltott személyekkel szemben.

Az Alkotmánybíróság egyúttal hatályba helyezte az Közegészségügyi Hivatal korábbi, júniusi rendeletét. A beoltatlan, és más kivételt sem élvező személyeknek 14 napos karanténba kellett vonulniuk, amelyet PCR-teszt elvégeztetésével lerövidíthettek. Nem kellett karanténba vonulniuk a beoltottakon kívül a 12-18 éves gyerekeknek sem, ha nem éltek egy háztartásban olyan személlyel, akire vonatkozik a karanténkötelezettség. Nem vonatkozott a karantén azokra a személyekre, akiket egészségi okokból nem lehet beoltani, továbbá egyes foglalkozásokra, például a repülőgépek és vasúti szerelvények személyzetére, a teherautó-sofőrökre, és a temetkezési vállalatok alkalmazottaira. A beoltatlan ingázókra szeptember 1-jéig más szabályokat fogadott el. Rájuk nem vonatkozott a karantén, ha volt igazolásuk a munkaadótól a munkavégzés helyéről, továbbá 7 napnál nem régebbi negatív PCR-tesztjük. (TASR)

A hatóságok arra figyelmeztetnek, mindaddig a felfüggesztett rendelet szerint járnak el a határellenőrzésnél, amíg az Alkotmánybíróság döntése kihirdetésre nem kerül. Ennek legkésőbb 15 napon belül meg kell történnie.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.