2023. május 15., 13:48

Minél jobb teljesítményt és pragmatizmust vár az államfő a szakértői kormánytól

Ódor Lajos kormányával szemben a fő várakozások a helyzet megnyugtatásával és a pragmatikus megoldásokkal kapcsolatosak – jelentette ki Zuzana Čaputová az új kabinet kinevezése után mondott beszédében, egyúttal köszönetet mondott a távozó Heger-kormánynak.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
Minél jobb teljesítményt és pragmatizmust várunk a kormánytól, legyen szó a reformok gyakorlati átültetéséről például az igazságügyben vagy az oktatásügyben, vagy a helyreállítási terv további mérföldköveinek eléréséről, és természetesen a költségvetés összeállításáról és a kiegyensúlyozott államháztartásról

– jelentette ki az államfő.

Meggyőződése szerint

ha az új minisztereknek sikerül korrekt módon, egymást kölcsönösen tisztelve együttműködni és kommunikálni, az meggyőző bizonyíték és egyúttal biztató példa lesz, hogy erre mások is képesek.

Annak bizonyítéka lesz, hogy a köz szolgálata mindenekelőtt szakszerűen elvégzett munkát jelent, a különbözőségek a legjobb megoldás megtalálását segíthetik elő, és nem feltétlenül jelentenek rombolást

– mondta Čaputová.

Az új kabinettől azt is reméli, hogy

ellensúlyozni tudja a populizmust és a hazugságokat, továbbá tárgyilagosságot, megfelelő kommunikációs kultúrát és tiszteletet vár tőle.

Az államfő megköszönte Eduard Hegernek az országért végzett munkát, kiemelve néhány fontos reformot, például az igazságüggyel, az oktatással, a nemzeti parkokkal és a helyreállítási tervvel kapcsolatban. Kiemelte a cégeknek nyújtott állami támogatási sémát, az önkormányzatok és a háztartások segítését az energetikai válság miatt.

Azt is megjegyezte, a távozó kormány fő problémája az állandó harc és veszekedés volt, ez gyorsította fel a vesztét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.