2022. február 13., 15:31

Milyen lesz a nyarunk? Szabad és Covid nélküli?

Napokon belül enyhítenek a járványügyi intézkedéseken. Sokan már javában tervezik a nyarukat, és egyre jobban érdekel bennünket, mire számíthatunk. Lehet-e majd utazni, fesztiválozni? Milan Kulkovský és Vladimír Krčméry szakértők elmondták, mit kell tenni a biztonságos nyár érdekében.

koronavírus nyaralás
Fotó: TASR/AP

Bár javában tombol az omikronhullám, hamarosan a boltokban már mindenki vásárolhat, függetlenül attól, hogy be van-e oltva, átesett-e a betegségen vagy sem. Ezt a lazítást továbbiak is követik, és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter március végét nevezte meg terminusként, amikor már gyakorlatilag korlátozások nélkül, normális életet élhetnénk.

Ez a kijelentés pedig azzal kecsegtet, hogy a melegebb tavaszi és nyári hónapokban nyugodtabb időszak köszönt ránk.

Ahogy azt Milan Kulkovský, a vágbesztercei kórház belgyógyász főorvosa a tvnoviny.sk-nak elmondta, azok közül az intézkedések közül, amelyeket most feloldanak, az emberek többet már eddig sem tartottak be, mert az állam most elnézőbb, nem ellenőriz olyan szigorúan, mint az első és második járványhullám idején.

A nagy-britanniai és dániai nagy nyitásról szólva elmondta, nem biztos, hogy nálunk ugyanúgy alakul a járványhelyzet, mint ezekben az államokban. Ennek pedig az az oka, hogy Szlovákiában továbbra is alacsony az oltottság.

Viszont szerinte köszönetet érdemelnek mindazok, akik beoltatták magukat. Főleg a nyugdíjasoknak tartozunk hálával azért, hogy nem omlanak össze kórházaink.

Bízom benne, hogy már nem is fognak. Ha az egészségügyisek többsége nem hinne az orvostudományban úgy, ahogy nem hisz néhány kolléganőnk és kollégánk, a kórházakat egyenesen becsukhatnánk”

– tette hozzá.

Lokális járványok

Kulkovský főorvosnak meggyőződése, hogy ha nem jelenik meg egy új, veszélyesebb variánsa a koronavírusnak, már a tavasz is nyugodt lesz. A kórházakban fokozatosan bezárnak a covidosztályok és végre teljes gőzzel beindulhatnak a műtétek is.

A nyár legfeljebb lokális járványokat hozhat, s csak elvétve kerül majd be kórházba néhány covidbeteg, akiket már el tudnak helyezni a fertőzőosztályokon.

Vladimír Krčméry professzor, a központi válságstáb tagja hasonlóan látja a helyzetet. Szerinte nyáron több olyan része is lesz Európának, ahol a fertőzöttek száma 0 lesz. Hogy nálunk milyen lesz a helyzet, az tőlünk függ. Felelőtlen lépésekkel ronthatunk rajta. Az első és második hullám utáni fokozatos nyitást helyesnek tartja.

Megérdemeljük a szabadságot

A szakértők egyetértenek abban, hogy a társadalom már belefáradt a pandémiába és megérdemli, hogy szabadabban élhessen.

Kemény két év van mögöttünk, ami nemcsak testileg, hanem lelkileg is igénybe vett bennünket. Társas kapcsolataink is megszenvedték az elmúlt időszakot.

Az óvatosság azonban nyáron is helyénvaló lesz. Érdemes reszpirátort viselni a repülőn és a kis, zárt belterekben, figyelmeztet a vágbesztercei főorvos.

Krčméry professzor szerint is nagy tömegben és utazás közben is viselnünk kell a reszpirátort, hozzátéve: a nyári napsugarak is sokat segíthetnek a vírusmentességben.

Természetes az is, hogy nyáron az embernek jobb a védekezőképessége, több vitamint fogyaszt, több a gyümölcs és a zöldség és kint süt a nap. Télen ugyan sokan szednek D-vitamint, de azt nem tudatosítják, hogy ehhez jelentős adagú napfényre is szükségük van, ami ősszel és télen nincs”

– fűzte hozzá a professzor. Megerősítette, az itthon töltött nyaralás továbbra is a legbiztonságosabb szabadságolási alternatíva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.