2022. február 2., 12:45

Mikortól sportolhatunk, engedhetjük gyermekünket edzésre a Covid után? Omikron-kisokosunkból kiderül

A Szlovákiában tomboló omikronjárvány következményeként egyre több felnőtt és gyermek kénytelen otthon maradni legalább 5 napos karanténban. És bár ugyan az esetek döntő többségében ennek a variánsnak a lefolyása enyhe, mégsem szabad a normális kerékvágásba való visszatérést elsietni vagy túlzásba vinni. A legyengült szervezetet csak fokozatosan szabad újra terhelni. Az alábbiakban néhány fontos, sokakban felmerülő kérdésre próbálunk választ adni körzeti orvosok és gyermekorvosok ajánlásai alapján.

koronavírus
Fotó: TASR

Hogyan viselkedjünk a Covidot követő első napokban?

Időt kell hagyni a szervezetnek, hogy regenerálódjon, mozgósítsa saját erőforrásait, kijavítsa azt, ami a betegség alatt „elromlott”. Elsősorban az orr és a torok nyálkahártyájának, amit leginkább érintett a fertőzés, kell regenerálódnia.

Kerüljük a nehéz, egészségtelen ételeket, de a vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt ne sajnáljuk magunktól, igyunk sok folyadékot. Érdemes immunerősítő C- és D-vitamint, valamint cinket is szedni.

Aludjunk sokat, ha megtehetjük, dőljünk le akár napközben is. Ne vessük bele magunkat azonnal a munkába, hogy behozzuk a lemaradást!

Az ötnapos karantén után a pozitív személynek még öt napig reszpirátort kell hordania. Hogyan kellene ez idő alatt viselkedni?

A legfontosabb a felelősségteljes magatartás, másokra is gondoljunk. Hordjuk a reszpirátort úgy, ahogy kell, mindennap cseréljük, többször fertőtlenítsük a kezünket, mint máskor és tartsuk a kellő távolságot.

Ha a tüneteink öt nap után is kitartanak, akkor továbbra sem mehetünk emberek közé, otthon kell maradni és kivárni, míg tünetmentesek leszünk.

Ellenkező esetben sokakat megfertőzhetünk. Zárt terekben, irodákban fontos a gyakori szellőztetés, üljünk egymástól távolabbra és ha lehetséges, pár napig dolgozzunk még home office-ban. A baráti és családi látogatásokat halasszuk későbbre.

Vannak nehézségeik az embereknek akkor is, ha a koronavírus-fertőzés enyhe formáját vészelték át otthon?

A deltánál ez gyakori volt, hogy milyen lesz az omikron esetében, azt a következő hetek mutatják meg. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, vannak nehézségek, amelyek hosszabb ideig megmaradnak az omikron után is.

A fáradékonyság, a teljesítmény csökkenése, a koncentrációzavar, az álmatlanság ilyen utóhatások lehetnek, de sokaknál a köhögés, vagy a heves szívdobogás is sokáig megmaradhat.

Lehetnek a gyermekeknél is ilyen utóhatásai a Covidnak?

Előfordulhatnak még olyanoknál is, akik tünetmentesek voltak. Egyes tüneteket kezelni is kell. A hosszú vagy elhúzódó Covid esetében egy tanulmány szerint a gyermekek és a felnőttek több mint 6 hónapig panaszkodnak utóhatásokra.

Milyen nehézségekkel küzdenek a gyermekek a koronavírus-fertőzés után?

A leggyakoribb tünet a fáradtság és a csökkent fizikai teljesítőképesség. Egyszerűen nem bírnak annyit, mint a Covid előtt. Sokáig köhöghetnek is, torna közben nehezebben vesznek levegőt. Ha ez a probléma sokáig fennáll, akkor fel kell keresni a gyermekorvost, néha a tüdőgyógyászt is.

Gyermekeknél gyakori a szívizomgyulladás, aminek sokszor még tünetei sincsenek. Ha nyomást éreznek a mellkasukon, nehezebben lélegeznek, fáradékonyabbak, vigyük el őket orvoshoz.

Mehetek futni vagy tornászni a Covid után?

A legfontosabb a mértékletesség, akárcsak minden más betegség után. Fokozatosan térjünk vissza a sportoláshoz, hallgassunk testünk jelzéseire. Ha nem bírjuk szusszal, gyengébbek lábaink, akkor ezt vegyük figyelembe, és futás helyett például csak gyorsan gyalogoljunk.

Mikor mehet ki a gyermek játszótérre és tornaórára?

A gyermekorvosok azt ajánlják, hogy leghamarabb 10 nappal az első tünetek után, s legalább 7 napig legyen tünetmentes.

Az iskolai szakköröket a karantén után látogathatja, de a fizikai aktivitásokhoz fokozatosan térjen vissza. Fontos, hogy sokat pihenjen és eleget aludjon.

Elkezdheti az edzéseket is?

Az aktív sportoláshoz való visszatérést individuálisan kell megvizsgálni, attól függ, mennyire volt súlyos a betegség lefolyása az adott gyermeknél. Az enyhe lefolyásánál sem ajánlott a erős fizikai igénybevétel legalább 10 napig. A sportoláshoz csak olyan gyermek térhet vissza, aki minimum 7 napja teljesen tünetmentes. Itt is fontos a fokozatosság! Az első héten csak a megszokott sportaktivitás 25 százalékát végezze, aztán hetente toldja meg ezt plusz 10 százalékkal. Figyeljük, hogy mennyire bírja a megterhelést és milyen a hangulata. Nem ritkaság a lelki problémák jelentkezése sem a fertőzés után pár héttel vagy hónappal.

Mennyi ideig kell óvatosnak maradni a Covid után?

Ez a betegség igénybe veszi immunrendszerünket és néhány hétre szüksége van ahhoz, hogy regenerálódjon. Ezalatt fogékonyabbak vagyunk a megbetegedésre, például könnyen elkaphatjuk az influenzát, és az ún. felülfertőzések kockázata is nagyobb.

Éppen ezért tartsuk be a járványügyi előírásokat: hordjunk maszkot, mossunk gyakran kezet és tartsuk a kellő távolságot.

Nem bírok annyit, mint azelőtt? Mit tegyek?

Ha valaki a betegégen való átesettség után nem képes „úgy pörgetni a mókuskereket”, mint előtte, akkor törekedjen a fokozatosságra. Van, aki hamar vissza tud térni a régi kerékvágásba, míg másoknak ez tovább tart. Embere válogatja. Ha a problémák sokáig fennállnak, érdemes kivizsgáltatni, mi lehet a háttérben. Keressük fel a körzeti orvost, ha kell, menjünk el szakorvoshoz is, EKG-ra, röntengre is szükség lehet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.