2023. augusztus 10., 19:04

Mikor oldják fel a Covid miatt kihirdetetett rendkívüli helyzetet? Tárgyalt a kormány

A kormányhivatalban tárgyaltak a minisztériumok képviselői csütörtökön a COVID-19 világjárvány miatti elrendelt rendkívüli helyzet esetleges feloldásáról és annak hatásairól. Ez volt a munkacsoport első ülése. Az első eredmények néhány héten belül ismertek lesznek - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Peter Majer, Ódor Lajos miniszterelnök szóvivője.

koronavírus, reszpirátor
Fotó: TASR

„Fő célunk az, hogy a rendelkezés esetleges feloldása ne legyen negatív hatással a lakosságra. Az első eredményeket néhány héten belül megismerhetjük" - fogalmazott Majer.

A munkacsoport tagjai a minisztériumok jogalkotási vagy jogi osztályainak képviselői közül kerültek ki. „Az ülésen arra a kérdésre keresik a választ, hogy a szükséghelyzet esetleges visszavonása milyen általános hatással lenne a lakosokra" - tette hozzá a szóvivő.

A kormányfő szerdán (augusztus 9.) kijelentette, azon igyekszik, hogy a rendkívüli helyzetet megszüntessék, de nem úgy, hogy az hátrányosan érintse a segítségre szoruló embereket. Rámutatott, hogy bizonyos intézkedések, vagy egyes törlesztések elhalasztása a rendkívüli helyzethez kötött.

A kormány 2020. március 12-én hirdette ki a rendkívüli helyzetet. Az intézkedés jelenleg is érvényben van az ukrajnai háború miatt tömegesen beáramló külföldiek kapcsán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.