2023. január 13., 15:03

Mikas: a világjárvány elfogadottá tette a maszkviselést

A koronavírus-világjárvány következményeit csak évek múltával lehet kiértékelni – vélekedik Ján Mikas országos tiszti főorvos. 

Ján Mikas
Fotó: TASR

Mikas szerint a világjárvány sok bánatot és problémát hozott magával, de pozitív szokásokat is kialakított, ilyen például a megfelelő higiénia, vagy a maszkok elfogadottá válása.

Mikas azt szeretné, ha a maszkok és a reszpirátorok viselése a kórházak, gyógyszertárak és nyugdíjas otthonok látogatása során szokás maradna, függetlenül attól, hogy éppen kötelező-e vagy sem.

Ezekben az intézményekben feltételezhető, hogy nagyobb számban fordulnak elő beteg, sérülékeny, vagy legyengült immunitással rendelkező emberek. A jövőben is jó lenne, ha itt, tanulva a világjárványból, viselnénk a maszkot"

– fogalmazott.

Azt is kiemelte, a járvány következtében az emberek jobban figyelnek a kézmosásra, sok bevásárlóközpontban meghagyták a kézfertőtlenítő állványokat is. Szintén részben a koronavírusnak tulajdonítja, hogy növekedett az influenza elleni oltások száma.

Az országos tiszti főorvos a járványnak egy egészségügyön túli aspektusát is kiemelte.

Fontos, hogy megtanuljuk megkülönböztetni a releváns és a félrevezető információkat. Ezzel az egész társadalomnak meg kell küzdenie, a járványon kívül is"

– mondta, azt tanácsolva az embereknek, hogy ha egy bizonyos területen nem ismerik ki magukat, akkor hivatalos intézmények segítségével próbáljanak tájékozódni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.