2023. december 7., 12:22

Miért kell magyar államfőjelölt?

Milyen örökséget hagy maga után felvidéki magyar szemmel a leköszönő államfő, Zuzana Čaputová? Mi a magyar közösség érdeke az államfőválasztáson? A közelgő köztársaságielnök-választás kapcsán ezekre a felvetésekre keressük a válaszokat.

forró
Fotó: ma7

A szlovák politika olyan fordulatokat hozott az elmúlt öt évben, hogy már valószínűleg kevesen emlékeznek Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič versenyfutására a 2019-es államfőválasztás második fordulójában.

Zuzana Čaputová fölényes győzelméhez a déli, magyarlakta járások is hozzájárultak – igaz jellemzően az országos átlaghoz képest alacsonyabb részvétel mellett, de meggyőző fölénnyel szavaztak bizalmat a győztes jelöltnek. A szlovákiai politikában akkoriban még újoncnak számító PS jelöltje a Kuciak-gyilkosságot követő egyre erősebb kormányellenes hangulatot meglovagolva a kampányában keveset kockáztatott.

Konkrét ígéretek helyett sokkal inkább a változás reményét közvetítette, amellyel a fiatal és a nagyvárosi szavazók mellett a politikai elit leváltását óhajtó választók sokaságát is megnyerte. Zuzana Čaputová a magyar közösség felé sem fogalmazott meg kézzel fogható ígéreteket, legfeljebb apró gesztusokba kapaszkodhattak azok a magyar választók, akik a szavazatukkal segítették a Grassalkovich-palotába.

Csalódást keltő államfői mérleg
Mivel az elnökasszony elődjéhez, Andrej Kiskához hasonlóan nem vállal újabb ciklust, a felvidéki magyar közösség is megvonhatja a maga mérlegét Zuzana Čaputová államfői tevékenysége kapcsán. Az elmúlt öt év meggyőzően bizonyította, ha voltak is előzetesen ilyen várakozások, a magyar közösség irányában Čaputová államfőként sem lépett túl az üres gesztusokon. Az aktuálpolitikai vitákba beszállva pedig nem egy alkalommal erősítette fel a liberális irányítású szlovák diplomácia kirohanásait a patrióta-szuverenista Orbán-kabinettel szemben, célponttá téve ezzel a magyar kormánnyal értékazonosságot vállaló felvidéki magyarokat is.

Zuzana Čaputová államfői működése felvidéki magyar szemmel egyértelműen csalódást keltő. Meggyőző bizonyítéka annak, hogy a szlovák államfő, valljon bár fennkölt progresszív-liberális eszméket, a felvidéki magyarság közösségi jogainak létjogosultságát nem érti és nem támogatja. Az általa és az őt jelölő PS által hangoztatott szépen csengő egyéni szabadságjogok nem tudnak gátat vetni a felvidéki magyarság egyre gyorsuló asszimilációjának, azt csakis a közösségi jogok kiterjesztésével lehet elérni.

caputová
Zuzana Čaputová államfői működése felvidéki magyar szemmel egyértelműen csalódást keltő
Tanulságok 2024-re

Ebben viszont a magyar közösség az előző években nem számíthatott a szavazataival is megválasztott Zuzana Čaputová megértésére és támogatására. Ez mindenképpen tanulság mindazoknak, akik a jövő áprilisi államfőválasztás előtt ismét szembe találják magukat a progresszív-liberális szirénhangokkal.

Különösen, ha belegondolunk, hogy az az Ivan Korčok készül a kormánnyal szemben kritikus voksokat begyűjtve Čaputová örökébe lépni, akinek külügyminisztersége alatt látványosan romlottak a 2020 előtt még a közös érdekekre hangsúlyt helyező szlovák–magyar kapcsolatok. Korčok a külügyi tárca élén gyakorlatilag minden alkalmat megragadott arra, hogy a brüsszeli és a washingtoni globalista elit gőgjét idézően oktassa ki a nemzeti érdekei mellett kiálló Orbán-kormányt.

Ivan Korčok ezzel túszul ejtette a felvidéki magyarokat is, hiszen újra asztalra helyezte a „magyar kártyát“, felszítva a kilencvenes évekből és az ezredfordulót követő évtizedből ismert magyarellenességet, amely ismét teret nyert a szlovákiai közbeszédben. Innen nézve már csak apró különbség, hogy míg korábban a szélsőjobboldal, addig az elmúlt években a polgári renoméjukra kínosan ügyelő „gindiplomaták“ szították a magyarellenességet Szlovákiában.

Közösségben gondolkodó felvidéki magyarként így azután jövő áprilisban aligha lehet jó választás a progresszív tábor „européer“ jelöltje, hiszen külügyminiszteri ténykedése jó előre lelepző erővel szolgált. Ugyanakkor a felvidéki magyarság számára is komoly téttel bír a köztársaságielnök-választás.

A szeptember 30-i öt százalék alatti eredmény nehéz, de nem reménytelen helyzetbe hozta a magyar érdekképviseletet. Parlamenten kívülről jóval nehezebb láttatnia magát, így a köztársaságielnök-választás nehezen kihagyható lehetőséget kínál a Szövetségnek arra, hogy a magyar közösség megoldatlan problémáit, törekvéseit reflektorfénybe helyezze. Ehhez elengedhetetlen, hogy a párt saját jelöltet állítson a jövő áprilisi köztársaságielnök-választáson.

A korábbi államfőválasztásokról magyar szempontból van jó precedens és tanulságokkal szolgáló lépés is. Bárdos Gyula öt százalék feletti eredménye a 2014-es államfői megmérettetésen mindenképpen erőt adott a közösségben gondolkodó felvidéki magyaroknak, és nem mellesleg legitimációt kölcsönzött a parlamenti küszöb alá szorult etnikai politizálásnak.

Menyhárt József 2019-es visszalépése ellenben komoly tanulságokkal szolgál, hiszen a magyar jelölt egy olyan elnökaspiráns javára lépett vissza, aki néhány nappal később maga is bedobta a törölközőt. Vagyis elmondható, a Szövetség előtt van sikeres minta, de egyúttal a korábbi tapasztalatokat is érdemes levonni a 2024-es államfőválasztás előtt.

Forró Krisztián indulna

A párt elnökségének múlt heti döntése megerősítette az Országos Tanács korábbi állásfoglalását, hogy saját köztársaságielnök-jelöltet indít. A december 9-én összeülő kongresszus elé Forró Krisztián pártelnököt terjeszti jelöltként, a jelenlegi politikai helyzetben logikus, egyúttal azonban komoly kampányfeladatnak ígérkező lépés.

Forró Krisztián szeptember 30-án messze a legtöbb szimpátiaszavazatot, hétköznapi nevén karikát gyűjtötte be a Szövetség listáján, vagyis jelenleg vitán felül ő a legfelépítettebb magyar politikus a Felvidéken. Jelölésével mégis nagy fába vágja a fejszéjét a Szövetség, hiszen alig fél évvel a szeptemberi parlamenti választásokat követően újra urnákhoz szólítja a magyar választókat, ráadásul egy olyan voksoláson, ahol egy vállaltan magyar jelöltnek nincs reális esélye arra, hogy befutó legyen.

A magyar voksokkal lehet azonban megakadályozni a globalista jelölt győzelmét. Vagyis komoly kampányfeladatnak ígérkezik, hogy a Szövetség megindolkolja a magyar választóknak, miért elengedhetlenül fontos, hogy önálló jelölttel méresse meg magát egy olyan versenyben, ahol a tisztes helytállás az igazi siker. A következő hetekben, hónapokban a magyar érdekképviselet legfontosabb feladata az lesz, hogy meggyőzően mutassa be, a közösségi érdekeket kizárólag a magyar párt vállalja fel.

Fontos megértetni a választókkal, a magyar jelöltre leadott szavazat nem kidobott voks, hiszen szinte biztosra vehető, hogy az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis második fordulóra kerül sor. Ebben az esetben – szoros verseny esetén – pedig éppen a magyar voksok jelenthetik a mérleg nyelvét, amellyel megakadályozható, hogy a magyar nemzeti érdekekkel szembenálló globalista jelölt legyen a befutó.

Megjelent a Magyar7 2023/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.