2023. július 27., 19:35

Michal Šipoš: Az OĽaNO célja legyőzni Robert Ficót és Peter Pellegrinit

Az OĽaNO és priatelia a következő hetekben arra a feladatra akar összpontosítani, hogy legyőzze a választáson Robert Fico pártját, a Smer-SD-t, és Peter Pellegriniét, a Hlas-SD-t – jelentette ki a TASR TV-ben Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője.

Michal Šipoš
Fotó: TASR

Pellegrinit Fico „ikertestvérének” tekinti, szerinte ezt igazolja a Hlas-SD jelöltlistája is.

Az első húszban tizennégy volt smeres van

– tette hozzá.

Šipoš szerint az OĽaNO-nak nem kell szégyenkeznie a parlamenti ciklusban nyújtott teljesítményéért,

ellenkezőleg, jobb választási eredményt vár annál, mint amit most a felmérések mutatnak.

A választás előtti felmérések sosem kedveztek nekünk. De végül a finisben megkaptuk a bizalmat a választóktól

– emlékeztetett.

Ezért is döntöttek úgy, hogy koalícióban indulnak a választáson a Kresťanská úniával és a Za ľudíval, bár így a szavazatok minimum 7%-át kell megszerezniük a parlamentbe jutáshoz.

Azt mondtuk, ha azért a három évért, amíg a maffia ellen harcoltunk, illetve az emberekért és a családokért, nem tudunk 7 százalékot szerezni, akkor nincs is keresnivalónk a parlamentben

– jelentette ki Šipoš.

Azt állítja,

a koalíciós kormányzás befejeződése előtti időt számos családbarát intézkedés elfogadására használták ki.

Emellett a rendőrség szabadon végezhette a munkáját, és magas beosztású személyek ellen indult eljárás, sőt kormánypárti képviselők ellen is.

Azért, hogy a kormánykoalíciónak a ciklus elején alkotmányos többsége volt, mégis szétesett, az SaS elnökét hibáztatja.

Kezdettől fogva rossz vért szült a koalícióban Richard Sulík tevékenysége, aki köztudottan a kormánykoalíciók legnagyobb szétverője

– állítja Šipoš.

Emlékeztetett, hogy

a járvány idején Sulík még egy kormány elleni tüntetésben is részt vett.

Szétverte és kannibalizálta a Za ľudít, majd megszerezte a képviselőit, és akkor ráébredt, hogy végre van elég ereje megbuktatni a kormány

– tette hozzá.

Bár az OĽaNO nem támogatta a rendkívüli parlamenti ülés megnyitását, mivel a Smer-SD kampányhúzásának tartja elővenni az önkormányzatok ügyét, Šipoš azt elképzelhetőnek tartja, hogy a települések megkapják a 108 millió eurós kompenzációt a magasabb energiaárak miatt.

Másrészt úgy gondolja,

az önkormányzatoknak is azon kellene lenniük, hogyan tudnak pénzt megtakarítani és ezzel kapcsolatos javaslatokkal kellene előállniuk, nem csak az államra kellene támaszkodniuk ebben a kérdésben.

Emellett az önkormányzatok számát is sokallja. Rámutatott, hogy egyes településeknek 100-nál kevesebb lakosa van.

Az egyik falunak 100 lakosa van, a szomszédosnak szintén 100, a következőnek meg 50, és mindháromnak van polgármestere, aki 3000 eurós fizetést kap. De iskolájuk nincs, sőt rendes járdáik sincsenek, és este ki kell kapcsolniuk a közvilágítást, mert nincs rá pénz

– mondta Šipoš.

Szerinte el kellene gondolkodni azon, szükség van-e ennyi önkormányzatra, és kell-e költeni ennyi pénzt a polgármesterekre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.