2023. október 11., 11:38
Frissítve: 2023. okt. 11. 16:13

Megvan a megegyezés a kormánykoalícióról, Fico lesz a miniszterelnök, Pellegrini a házelnök

Aláírta Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko a kormánykoalíció létrehozásáról kötött - a leendő koalíciós szerződés alapját képező - megegyezést szerdán Pozsonyban.  A dokumentum kimondja, hogy a Smer jelöli a kormányfőt, a Hlas pedig a parlament elnökét, vagyis előreláthatóan Robert Fico lesz a miniszterelnök, Peter Pellegrini pedig a házelnök.

Kormány
Fotó: TASR

A három pártelnök által szerdán aláírt dokumentumban egyebek mellett megegyeztek hogy a Smer a kormányfői poszt mellett 6 minisztérium vezetését kapja meg. A megegyezés szerint Peter Pellegrini pártja, 7 minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve ők kapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja az SNS 3 tárcavezetőt jelölhet majd.

Robert Fico - aki az aláírás aktusa után köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek - az új kabinet első ülését a hónap vége előtti időpontra ígérte. Hangsúlyozta: rengeteg tennivalójuk lesz, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az EU-n belül a második legszegényebb országnak számít és a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk mögött.

A múlt héten tartott előrehozott parlamenti választásokon Robert Ficóék 42 parlamenti mandátumot szereztek, a Hlas 27 mandátummal rendelkezik majd, az SNS-nek pedig 10 képviselői helye lesz, ami együttvéve 79 képviselőt jelent a 150 fős parlamentben.

Robert Fico a dokumentum aláírása után megerősítette: a leendő kormány miniszterelnöke akar lenni és a kabinet összeállítását is mihamarabb szeretné véglegesíteni. A Smer elnöke kormányfői célkitűzései közül hangsúlyosan azt emelte ki: el akarja érni, hogy ne csökkenjen tovább a lakosság életszínvonala. Ez utóbbival kapcsolatban kijelentette: a távozó Ódor kabinet által ma elfogadott jövő évi költségvetéstervezet semmire sem kötelezi a leendő új kormányt.

A kormányfői poszt várományosa továbbá hangsúlyozta azt is, hogy a véleménypluralitást tiszteletben tartva kormányoznak majd, s kiemelt fontosságúnak nevezte az illegális bevándorlás erősödése okozta helyzet kezelését. Leszögezte: ebben a kérdésben a lakosság biztonsága az elsődleges, s annak megőrzése érdekében az állami szerveknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük.

Pellegrini elégedett

Az aláírt memorandum teljes mértékben tükrözi a Hlas-SD prioritásait és megfelel az elképzeléseinek – jelentette ki szerdán Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke, miután aláírta a Smer-SD és az SNS elnökével a közös kormányalakításról szóló politikai nyilatkozatot.

Pellegrini azt szeretné, ha minél hamarabb felállna az új kormány, amely nem fogja belső ellentétekkel és politikai veszekedésekkel terhelni az országot, hanem első pillanattól kezdve a problémák megoldásával és a hosszú távú célokkal fog foglalkozni. A gyors kormányalakítás érdekében teljes körű együttműködést kér Zuzana Čaputová államfőtől.

Andrej Danko: Az SNS konstruktív koalíciós partner lesz

Az SNS konstruktív koalíciós partner lesz – jelentette ki Andrej Danko, a párt elnöke. Hozzátette, pártja örömmel járul hozzá a stabilitás megteremtéséhez, a társadalom megnyugtatásához és a problémák megoldásához.

Megjegyezte, nem biztos, hogy

a három kormánypárt elnökének nézetei mindenben egyeznek, de a közös cél a társadalom megnyugtatása.

Azt is hangsúlyozta, a választás eredménye a választók akaratát tükrözi, ők állítják ki a politikusok bizonyítványát, és ezt tiszteletben kell tartani.

Tapasztaltabbak lettünk, és készek vagyunk az országot szolgálni és dolgozni, bár eltérő eddigi politikai pálya áll mögöttünk. Meghatározó pártok elnökei vagyunk, nem kell mindenben egyetértenünk

– mondta újságíróknak Danko a hárompárti memorandum aláírását követően.

Hozzátette, azt a közös célt tűzték ki, hogy megnyugtatják a társadalmat, konszolidálják az államháztartást és hozzálátnak az emberek problémáinak megoldásához.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.