2023. május 10., 19:54

Matovič pártja csak a programja ismertetése után nyilatkozik a hivatalnokkormányról

Az OĽANO a kormány megalakulása és a kormányprogram ismertetése után nyilatkozik arról, bizalmat szavaz-e a hivatalnokkormánynak - jelentette be Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után Igor Matovič parlamenti képviselő, a mozgalom elnöke. Matovič hozzátette, egy posztot még nem töltöttek be.

Igor Matovic
Fotó: TASR

Matovič „vakációs kormánynak” nevezte a megalakítandó kabinetet, és kijelentette, ő maga is jelölne néhány személyt, másokat viszont nem. Fenntartásait közölte az államfővel.

Szerinte az államfő nem úgy állt a kormány összetételéhez, hogy a parlament bizalmát elnyerje.

Egy de facto kész listát bemutatni a parlamenti pártoknak nem éppen a megfelelő út ahhoz, hogy elnyerje a kormány támogatását. Ha ezt akarná, akkor a politikai pártokkal folytatott tárgyalásoknak kellett volna az első helyen lenniük"

- fogalmazott.

Az OĽANO elnöke rámutatott, hogy a miniszterelnöknek olyan személynek kellene lennie, aki kiegyensúlyozott költségvetést terjeszt elő, és a jövő évi költségvetésnek is ilyennek kell lennie.

 Ki más tudná jobban összeállítani ezt, mint az, akié az elképzelés, legyen ez Ódor Lajos, a következő miniszterelnök, vagy a jobbkeze, Horváth Mihály leendő pénzügyminiszter"

- jegyezte meg Matovič, és hozzátette, érdekes elképzelés, hogy a költségvetést október 15-e előtt előterjesztik.

Azt nem kommentálta bővebben, hogy a törvényhozásért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt betöltetlen marad a hivatalnokkormányban, mondván, hogy ez az államfő és a leendő miniszterelnök döntése.

A köztársasági elnök szerdán Boris Kollár, a parlament elnöke, a Sme rodina mozgalom vezetője, Eduard Heger megbízott miniszterelnök, a parlamenten kívüli Demokrati vezetője, Peter Pellegrini parlamenti képviselő, a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke, valamint Richard Sulík parlamenti képviselő, az SaS elnöke elé terjesztette a hivatalnokkormány tagjainak névsorát. Az államfő várhatóan a jövő héten nevezi ki a hivatalnokkormányt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.