2020. április 8., 20:31

Matovič: mindannyian egy csónakban evezünk, hívők és nem hívők

Igor Matovič az egyházfőkkel egyeztetett szerda délelőtt. A kormányfő bizakodó, szerinte együtt sikerülhet legyőzni a koronavírust.

Fotó: TASR

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Szlovákia társadalma szenvedést él át az új koronavírus-járvány miatt. Éppen ezért az idei húsvéti ünnepkör más lesz a megszokottnál. Igor Matovič megköszönte az egyházi képviselőknek azt, hogy felelőségteljesen állnak a kialakult helyzethez, és betartják az előírt szabályokat. Elmondása szerint,

ezt a az időszakot csak felelősségvállalással, szolidaritással és közösségi összefogással lehet átvészelni.

Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek és a Szlovákiai Püspökök konferenciájának elnöke elmondta, hogy ez volt az első hivatalos találkozója az új kormánnyal. Kihangsúlyozta, hogy a katolikus egyház tiszteletben tartja a kormány álláspontját, szerinte szükség volt a szigorú intézkedésekre, amelyek segítenek megállítani az új koronavírust.

Fájdalommal tölt el az, hogy ilyenkor nem imádhatjuk nyilvánosan az Úr Jézust, de tudatosítjuk azt is, hogy az emberek egészsége érdekében be kell tartanunk az óvintézkedésket.

mondta Zvolenský, aki kijelentette, hogy a húsvéti miséket megtartják, de a hívők jelenléte nélkül.

Ivan Eľko, az evangélikus egyház főpüspöke arra mutatott rá, hogy

az emberek sokkal fegyelmezettebbek, és ez pozitív, mert hamarosan eljön az az időszak, amikor újra találkozhat a híveivel, a szájmaszkok használata pedig a múlté lesz.

Az idei húsvéti ünnepek azonban aszketikusak lesznek.

A miniszterelnök és az egyház vezetői bíznak abban, hogy hamarosan újra lehetőség nyílik a misék és istentiszteletek látogatására, ám szerintük erre még egy ideig várni kell.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.