2022. december 23., 16:07

Matovič: Ha nyáron lemondok, nem kapják meg az emberek az anyagi segítséget

Igor Matovič (OĽANO) volt pénzügyminiszter nem sajnálja, hogy nem mondott le az SaS júliusi felszólítását követően. Azt állítja, ha enged a volt koalíciós partner nyomásának, nem kerül be a 2023-as állami költségvetésbe az emberek anyagi megsegítését célzó intézkedések többsége. Matovič pénteki sajtótájékoztatóján beszélt erről, miután Zuzana Čaputová államfő visszavonta miniszteri megbízatását.

Matovic lemondása
Fotó: TASR

Matovič annak fejében mondott le, hogy az SaS megszavazza a költségvetést, az egyezség része volt például a költségvetési kiadások korlátozásának bevezetése, a szeszes italok adójának emelése és az üzembentartási díj eltörlése, továbbá egyes tételek átcsoportosítása a költségvetésen belül. Az OĽANO elnöke emlékeztetett:

a költségvetésbe bekerült a gyereket nevelő családok megsegítése, az önkormányzatok, a cégek és a háztartások segítése az elszabaduló energiaárak miatt, a nyugdíjasok segítése, továbbá a bérek emelése az egészségügyben, az államigazgatásban és az iskolaügyben.

„Elméletileg már a nyáron meghátrálhattam volna az SaS előtt. De akkor ennek a fele sem szerepelne a költségvetésben” – véli a volt miniszter. „Kierőszakoltam ezt, annak árán is, hogy végül nem leszek pénzügyminiszter” – tette hozzá.

Matovič sikeresnek tartja miniszteri ténykedését, a jobb adóbeszedést említette, vagy azt, hogy 92 millió euróval olcsóbban tudtak IT-technológiát vásárolni, mivel tárgyalt a szerződések módosításáról a beszállítókkal. Megemlítette az oltási bónuszt, a családok és a nyugdíjasok segítését, az egészségügyi alkalmazottaknak fizetett stabilizációs hozzájárulást is.

Külön kiemelte az állami tartalékok növekedését, mint mondta, szemben a korábbi időszakkal, amikor alacsonyak voltak a kamatok, de az államadósság 12 milliárd euróval nőtt, most az országnak 4 milliárd euró tartaléka van.

 Matovič közösségi oldalán videót is közzétett az elszámolásról szóló sajtótájékoztatóról:

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.