2023. július 5., 14:51

Matovič bemutatta a jelöltjeit: Grendel Gábor vezeti a párt magyar platformját

Először indul hármas koalícióban Igor Matovič pártja, a választásai koalíciónak így át kell lépnie a 7 százalékos parlamenti küszöböt, hogy bejusson a törvényhozásba.

Olano jelöltlista
Fotó: TASR

Matovič híres arról, hogy a jelöltlistáját bombasztikus bejelentések kísérik, a legutóbbi választáson például a legjobb jelöltlistát ígérte, ezt a marketinghúzását megpróbálta most is megismételni.

A jelöltlistát azonban nem Matovič állítja, a noviny.sk portál értesülései szerint ez Michal Šipoš kompetenciája.

A mozgalom több képviselője is azt állítja, olykor úgy érzik, hogy a jelöltlistán a helyeket szimpátia, nem pedig a parlamenti teljesítmény alapján ítélik oda.

Az OĽaNo vezetője a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés téren ismertette a párt jelöltlistáját. Mint mondta, a helyszín szimbolikus gesztusnak számít, és a szabadság garanciája a jövőben.

Az „egyszerű keleti nő” Mária Šofranko után a jelöltlista élére Erika Jurinová zsolnai polgármester került.

„Eltartott egy kis ideig, amíg meggyőztük, hogy fogadja el a jelölést” – mondta Matovič. Polgármesteri mandátumát a választásokon elért eredményétől függően gyakorolja majd. „Meglátjuk, hogyan alakul a küzdelem, de a cél az, hogy felelős embereket vigyünk a parlamentbe” – tette hozzá Jurinová, ám a kritikusok mindjárt hozzá is tehetnék, Igor Matovičnak ez eddig még sohasem sikerült.

Matovič azt is kijelentette, aki a legtöbb karikát kapja a választásokon, az lesz a mozgalom vezetője.

Nem hiányzik a jelöltlistáról ifjabb Peter Pollák, Marek Krajčí, Peter Kremský, Milan Vetrák vagy Grendel Gábor és a kormányhivatalt vezető Július Jakab sem.

Michal Šipoš, a parlamenti klub elnöke hozzátette, a régiókból is kivételes és becsületes embereket hoztak össze. „A maffia és a kommunisták ellen harcolunk” – mondta Šipoš.

Platformok az OĽaNO koalíción belül

Peter Pollák vezeti majd a Pačivale Roma - Roma platformot.

A Magyar Szívek magyar platformot Grendel Gábor vezeti.

A korrupcióellenes platformot a korábban az SaS-ban is fontos pozíciót betöltő Ľubomír Galko vezeti majd, aki egyébként érintett volt az újságírók lehallgatási ügyében. Anna Záborská (KÚ) továbbra is az élet védelméért küzd, és a környezetvédelem is egy további prioritás lesz.

A Keresztény Unió koalícióban indul az OĽaNO-val, akárcsak Veronika Remišová Za ľudí pártja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.