2022. november 19., 15:48

Matovič az orvosbérek emeléséről: A kormány ajánlata végleges

Sajtótájékoztatón reagált Eduard Heger kormányfő, Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a Szlovák Orvosszakszervezet szombati állásfoglalására.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Ahogy arról hírt adtunk, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) szombati országos találkozóján megegyezés született, hogy visszalépnek az országos átlagbér 2,8-szorosára vonatkozó követelésüktől, egyúttal elfogadják a kormány 2,5-szeres bérre vonatkozó javaslatát.

A LOZ elnöke, Peter Visolajský hansúlyozta, visszalépnek a nem szakképzett orvosok bérének 1,7-szeresére vonatkozó követelésüktől, és elfogadják a kormány 1,4-szeres fizetéssel kapcsolatos ajánlatát. Egyúttal hozzátette, a kormány javaslatára azzal a feltétellel bólintanak rá, hogy a ledolgozott évekkel kapcsolatos együttható 0,02-ről 0,03-ra emelkedjen.

Visolajský aláhúzta, abban az esetben hajlandóak megegyezni, ha a kormány megoldást kínál az orvosok másik hét követelésére is. Ha a követeléseik nem teljesülnek, november 30. után közel 2100 orvos távozhat.

A kormány hétvégén is kész tárgyalni az orvosokkal

A kormány hétvégén is kész tárgyalni az orvosokkal - szúrt oda Visolajskýnak Eduard Heger kormányfő, arra utalva, hogy a LOZ elnöke szerint a kabinet csak hétfőn hajlandó tárgyalni az orvosokkal. Heger leszögezte, beruházásokkal, reformokkal és fizetésemeléssel szeretnék segíteni az egészségügy helyzetét. Emlékeztetett arra, milyen állapotban vették át az ágazatot az előző kormánytól

A kormányfő közös társadalmi sikernek nevezte, hogy a cseh bérszínvonalra emelik az orvosok bérét. Heger mielőbbi megállapodásra szólított fel, nem hazardírozhatnak az emberek egészségével.

Matovič: Szemébe kell nézni a tanároknak és a hivatalnokoknak is

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint, ha a szakszervezet a ledolgozott évek után járó bérpótlékra vonatkozó új javaslatát elfogadnák, a 30 éves gyakorlattal rendelkező orvosok 59 százalékos emelést kapnának. 20 év után 44 százalékkal növekedne a bérük, 10 év után 30 százalékkal - hangsúlyozta Matovič. A kormány javaslata ezzel szemben egy "tisztességes ajánlat", 35 százalékos emelés 20, illetve 30 ledolgozott év után, illetőleg 25 százalék tíz éves gyakorlattal.

Matovič szerint szemébe kell nézni a többi közalkalmazottnak is, akik az orvosbérek töredékéért dolgoznak - a kormány a pénzügyminiszter értékelése szerint elment a falig.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter hangsúlyozta, a betegek érdekeit kell nézni.

Zárásul Eduard Heger leszögezte, készek éjjel-nappal tárgyalni az orvosokkal - akár ma este, akár holnap reggel.

Kérdésre válaszolva Matovič kijelentette, a kormány béremelési ajánlata végleges, ettől már nem fognak eltérni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.