Megnyílt a szlovák-magyar határ, de milyen feltételekkel léphetjük át?

2021. június 9., 14:00
ma7

Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán erősítette meg a tegnapi hírt, melyet Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter jelentett be: mától, június 9-től szabadon átjárható a magyar-szlovák határ a koronavírus elleni védőoltásban már részesültek számára.

Vámosszabadi
Fotó: TASR
Archív felvétel

Az államtitkár posztjában kiemelte:

mind Szlovákia, mind pedig Magyarország elfogadja egymás oltási igazolását, továbbá Szlovákia elismeri az összes, Magyarországon használatban lévő vakcinával történt oltást

(tehát a nálunk nem regisztrált Sinopharmát is). A magyar oltási igazolás esetében egy plusz információra van szüksége Szlovákiának: mégpedig az oltás időpontjára.

Klus ugyanakkor felhívja a szlovák állampolgárok figyelmét,

hogy a Magyarországon 2020. szeptember 1-je óta érvényes korlátozás szerint az ország területére csak a magyar állampolgárok, illetve a magyar lakcímmel rendelkezők léphetnek, továbbá akik beletartoznak valamelyik elfogadott kivételt élvező csoportba (például sport- kulturális események résztvevői, munkahelyi ingázók). Klus szerint várható, hogy Magyarország enyhít ezeken a szabályokon.

Foci-Eb: Mehetek, vagy sem?

Mivel a mai naptól az oltottak számára megnyíltak a határátkelők, ezért

az alábbi információk inkább azokat érintik, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen, vagy még nem kapták kézhez oltási igazolásukat.

Mint egy nemzetközi sport-, vagy kulturális esemény nézője beléphetnek Magyarország területére, az alábbi feltételek teljesítése mellett:

  1. nem kizárt, hogy az államhatáron orvosi vizsgálaton kell átesniük - ezt nem utasíthatják vissza
  2. a meglátogatandó esemény belépőjegyét fel kell tudniuk mutatni
  3. három napnál nem régebbi magyar, vagy angol nyelvű igazolást kell felmutatniuk az elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztről

Fontos tudni, hogy Magyarország területére nem léphet,

akinél az orvosi vizsgálat koronavírus gyanúját feltételezi, ha nem tud felmutatni érvényes belépőjegyet, ha kételyek merülnek fel a belépőjegy valódiságát illetően.

Kapcsolódó cikkeink

Kövesse facebook oldalunkat is!