Március első hétvégéjén vette kezdetét a tömeges oltás Dunaszerdahelyen - VIDEÓVAL

2021. március 6., 13:23
ma7 Patócs Diana

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat kezdeményezésére március 6-án nagy kapacitású oltóközpont nyílt Dunaszerdahelyen a Vidékfejlesztési Szakközépiskola tornatermében. Az első alkalommal 56 és 70 év közötti pedagógiai alkalmazottak jelentkezhettek az AstraZeneca típusú védőoltásra.

Országszerte lassan halad a koronavírus elleni oltások beadása, épp ezért Nagyszombat megye kidolgozott egy stratégiát, amelynek segítségével nyár végére beoltanák a megye lakosságát. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke portálunknak elmondta, örül, hogy a kormány ebbe a folyamatba bevonta a megyéket is, mert így gyorsulhat az oltás menete. 

A megyeszékhelyen az elmúlt két hétvégén már sikeresen működött a helyi egészségügyi középiskolában kialakított nagy kapacitású oltóközpont, ahol összesen hatezer ember kapta meg a védőoltás első adagját.

Ennek mintájára nyílt hasonló oltóközpont március első hétvégéjén Dunaszerdahelyen és Szakolcán. A kezdeményezés legfőbb célja a vakcinák beadásának felgyorsítása és a túlhajszolt kórházi dolgozók tehermentesítése.

Berényi József tájékoztatása szerint mára 1300 vakcinát kapott Dunaszerdahely, a mai nap tehát azt is megmutathatja, hogy milyen tempóban tudják ezt a mennyiséget beadni az oltásra váróknak, vagyis mekkora a kapacitása az egészségügyi dolgozóknak. A tervek szerint az elkövetkezőkben szombaton és vasárnap is lenne oltás. 

A koronavírus elleni vakcinák beadását az előírásoknak megfelelően egészségügyi szakdolgozók végezték, az oltással kapcsolatos adminisztratív teendők elvégzésében és a már beoltottak koordinálásában pedig a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola pedagógusai és diákjai segítettek. 

Az oltás folyamatosan és zökkenőmentesen zajlott, az ott tartózkodásunk alatt senkinél sem jelentkeztek mellékhatások. 

Az általunk megkérdezett pedagógiai alkalmazottak többsége úgy vélte, hogy a vakcinának köszönhetően kicsit fellélegezhetnek,

ám voltak olyanok is, akik aggodalmukat fejezték ki az AstraZeneca típusú védőoltással kapcsolatban. Abban azonban mind egyetértettek, hogy a védettség érdekében nem válogathatnak az oltóanyagok között, hiszen mindenki érdeke az, hogy a gyerekek és velük együtt a pedagógusok is minél előbb visszatérhessenek az iskolába.

Kövesse facebook oldalunkat is!