2023. március 15., 13:57
Frissítve: 2023. már. 15. 17:53

Maradnak a MiG-ek: a kormányülésen csak beszélgettek

Nem döntött a megbízott kormány a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának.

MIG 29
Fotó: TASR

Kedd este már megindultak a találgatások a sajtóban arról, hogy Eduard Heger megbízott kormányfő megtalálta-e a biztos módját annak, hogy a parlament megkerülésével adja át a szlovákiai vadászgépeket Ukrajnának. Többen a mai kormányüléstől várták a döntést, mely azonban nem született meg.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmondta, a mai kormányülésen a témáról csak kötetlenül beszélgettek, hivatalos döntés nem született.
A MiG-ek elajándékozásának kérdése nem lett besorolva a mai kormányülés megtárgyalandó pontjai közé"

– mondta.

A megbízott védelmi miniszter elmondta, tovább folytatódnak a tárgyalások a nemzetközi partnerekkel. 


Jogi szempontból teljesen világos, hogyan fogjuk átadni a gépeket"

– mondta Naď.
A megbízott tárcavezető elmondta, némelyik szlovák vadászgép, tekintettel műszaki állapotára, csak alkatrészként fog szolgálni az ukrán légierőnek.
Roman Mikulec megbízott belügyminiszter hozzátette, a vadászgépek elajándékozása jogszerűen, az Alkotmánnyal összhangban fog megtörténni.

A MiG-29 vadászgépek Ukrajnának való átadásáról csütörtökön a parlament külügyi bizottsága is tárgyalni fog. A bizottság elnöke, Marián Kéry (Smer-SD) szerint a megbízott kormánynak nincs joga ilyen jelentős kérdésben állást foglalni.
A parlamenten kívüli Republika párt is elutasítja, hogy a vadászgépeket átadják keleti szomszédunknak.
Eduard Heger a mai kormányülést követően megerősítette, hogy a repülőgépek további sorsáról a kormány fog dönteni, a nemzetközi partnerekkel folytatott tárgyalások befejeződése után. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.