2023. február 26., 17:12

A védelmi miniszter határozottan tagadja, hogy már Ukrajnában lennének a szlovák MiG-ek

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter egy vasárnapi tévévitában kategorikusan cáfolta azon híreszteléseket, mely alapján a szlovák légierő MiG-29-es gépei már az ukrán hadseregnél lennének.

MIG 29
Fotó: TASR

Naď újfent megerősítette, a megbízott kormánynak szándékában áll átadni a szlovák fegyveres erők számára már használhatatlan gépeket. Ezzel kapcsolatban a héten úgy nyilatkozott, a kiselejtezett haditechnika elajándékozása nem minősül alapvető külpolitikai ügynek, tehát erről a kérdésről akár az ideiglenesen megbízott kormány is dönthetne.

A védelmi miniszter ugyanakkor elismerte, Szlovákia csak "megfelelő ellentételezés" fejében hajlandó átadni a gépeket Ukrajnának, bár azt már nem részletezte, pontosan mire is gondolt.

Vitapartnere, a Smer-SD politikusa, Juraj Blanár elutasította a szlovák légierő gépeinek átadását. Képmutatásnak és egyszerű biznisznek nevezte az egész tranzakciót. Naď azzal érvelt, Szlovákia már nem veszi hasznát a gépeknek, azok karbantartása havonta rengeteg pénzbe kerül az államnak, így egy 150 millió euró körüli összegért vagy hasonló ellentételezésért már érdemes lenne átadni, eladni a gépeket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.