2024. január 25., 18:27

Már pénteken második olvasatba utalhatja a parlament a Btk. módosítását

Már pénteken (január 26.) szavazhat a parlament a Btk. módosításának második olvasatba utalásáról, az eddig meg nem vitatott többi programpontot pedig átsorolnák a jövő szerdán (január 31.) kezdődő következő ülésszakra. A várható forgatókönyvről Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője beszélt a TASR-nek, és Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök is ilyen értelemben nyilatkozott.

parlament
Fotó: TASR

„Feltehetően holnap 13 óra körül lesz a szavazás a Btk. első olvasatáról, és a többi programpont átsorolásáról a következő ülésszakra” – mondta a TASR-nek Holečková.
Pellegrini megismételte, ha az ellenzék változtatásokat akar a Btk. tervezetében, akkor azt el kell juttatni a második olvasatig, ott lesz erre lehetőség.

Azt is közölte, reagálni fognak Maroš Žilinka főügyész és az Európai Bizottság észrevételeire, Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszterrel kidolgozzák a változtatásokat. Pellegrini a közösségi hálón közzétett videofelvételen jelentette be, hogy pénteken lezárul az első olvasat, majd „jövő szerdán végre elkezdenek tárgyalni magáról a tervezet tartalmáról, és lehet majd beszélni esetleges további változtatásokról, a módosítás feljavításáról”.

A kormánypárti képviselők csütörtökön megszavazták, hogy első olvasatban maximum 20 órán át tarthat a Btk. módosításáról szóló parlamenti vita. A kormánypártok érve szerint a gyorsított eljárásról szóló vita kellően hosszú volt, és az ellenzék már akkor elmondhatta a véleményét a módosítások tartalmáról is.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.