2020. március 16., 10:24

Már orvosok is fertőződtek a koronavírussal. Ki fog gyógyítani?

A szlovák egészségügy komoly próbatétel előtt áll. Nemcsakhogy meg kell küzdenie az egyre riasztóbb járványügyi helyzettel, de a rettegett koronavírus még az egészségügyi dolgozók körében is felütötte a fejét. Több orvos fertőzött és néhány tucatnyi egészségügyi alkalmazott van karanténban. Jogosan merül fel a kérdés: ki fog gyógyítani, ha fokozódik a járványhelyzet?

Fotó: TASR

A fertőzött orvosok egyike a pozsonyi kramárei gyermekkórház doktornője. Akkor kapta el a vírust, amikor Linzben járt, hogy ott konzultáljon egyik betege ügyében.

A vele együtt dolgozó kollégái közül egynél sem bizonyosodott be a fertőzés. Három további orvosnő a kórházból viszont karanténba került, mivel osztoztak az orvosi szobán a megbetegedett doktornővel.

Vészhelyzet volt a pozsonyi egyetemi kórház ruzsinói tüdőosztályán is. A múlt héten ugyanis olyan beteget fogadtak ott, aki a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatta, magas láza volt, s előtte mindenféle védőfelszerelés nélkül a fertőzőosztályra ment. A férfi Miamiból érkezett Szlovákiába. A személyzetet senki sem figyelmeztette, így nem volt lehetőségük védekezni sem.

A JOJ tévé szerint a koronavírusos beteget azért vették fel, mert ismerte a ruzsinói kórház igazgatóját. Az eset következményeként 16 egészségügyi dolgozót és a kórház 4 alkalmazottját karanténba kellett helyzeni.

Az ideiglenes elkülönítés lett az osztályrészük azoknak a mentősöknek is, akik betegeket szállítottak. A betegek ugyanis „elfelejtették” megemlíteni, hogy nemrég tértek haza külföldről, vagy pedig, hogy olyan emberekkel álltak kapcsolatban, akik nemrég külföldön jártak.

Több egészségügyis is jelezte, hogy nincs elég védőfelszerelésük és az orvosok ily módon felesleges kockázatnak vannak kitéve.

Az első „frontvonalban” lévő egészségügyi dolgozók, a körzeti orvosok, a mentősök, a sürgősségin és fertőzőosztályon, valamint a tüdőosztályokon dolgozók félnek a vírusfertőzéstől és kevés védőfelszerelésük van. Hiányoznak a filteres védőmaszkok, a védőruhák, az ígéretek ellenére nincs utánpótlás ezekből a holmikból, tájékoztatott Igor Krupa, az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak kezdeményezésének nevében.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatósága olyan utasítást adott ki, hogy a védőfelszereléseket adják le a központi raktárba, ahonnét azokat elsőbbséget élvezve azoknak osztják ki, akik nagy valószínűséggel az elsők között találkoznak fertőzöttekkel.

Kapnak belőlük azok az osztályok is, ahol a koronavírusos betegeket kezelik. A fertőzések elkerülése érdekében korlátozták a rendelők működtetését, a tervezett műtétek, orvosi beavatkozások csúsznak. Ennek ellenére sem tudják, meddig tartanak ki raktárkészleteik, mikor kapnak új védőfelszereléseket, írta le a helyzetet Jozef Baláž gasztroenterológus.

A nagy kórházak, a válsághelyzetre való tekintettel, sorra mondják vissza a tervezett műtéteket és már csak akut ellátást nyújtanak, onkológiai beavatkozásokat végeznek és a szüléseket vezetik le.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.