2023. június 27., 16:42

Már nem adnak ki digitális COVID-igazolványt, nemzeti igazolványt állítanak ki

Júliustól már nem állítanak ki digitális uniós COVID-igazolványt. Helyette angol és szlovák nyelvű nemzeti igazolványt adnak ki – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az egészségügyi minisztérium.

koronavírus, reszpirátor
Fotó: TASR

Azoknak, akik olyan országokba készülnek, ahol szükség van az igazolásra, azt tanácsolja a tárca, hogy még júniusban töltsék le az eredeti uniós igazolványt.

2023. június 30-tól megszűnik az Európai Bizottságnak az a rendelete, amelynek értelmében digitális uniós COVID-igazolványt kell kiállítani. Június végéig az okmányt le lehet tölteni, el lehet menteni, hogy szükség esetén meglegyen, ha külföldre utazunk. Júliustól elektronikus formában lehet igényelni az okmányt az Országos Egészségügyi Információs Központnál. A részletekről a napokban tájékoztat az egészségügyi minisztérium"

– közölte a tárca.

A minisztérium tájékoztatása szerint a legtöbb országban jelenleg nem kell igazolni az oltást vagy a negatív teszteredményt. A tárca azt tanácsolja a külföldi utat tervezőknek, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a beutazási feltételekről. Az információk megtalálhatók a külügyminisztérium honlapján is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.