2021. október 14., 09:35

Szerdától lehet kérni a védőoltást az 5 és 11 év közötti gyerekeknek

Szerdától lehet kérni a COVID-19 elleni védőoltást az 5 és 11 év közötti gyerekek számára – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

gyerekek vakcina
Fotó: TASR

A szóvivő emlékeztetett, hogy az oltás előtt a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek ki kell töltenie egy kérvényt, és beutalót kell kérni a kezelőorvostól, ezeket a dokumentumokat kell vinni az oltóközpontba.

A szükséges űrlapok megtalálhatók a minisztérium hon-lapján. A szülő vagy a törvényes képviselő regisztrálhatja a gyereket a www.korona.gov.sk vagy a https://vakcinacia.nczisk.sk/ címen.

A gyerekeket három helyen oltják:

a pozsonyi gyermekkórházban, a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházban és a Kassai Egyetemi Gyermekkórházban – tette közzé weboldalán az egészségügyi minisztérium.

A szülőnek vagy a törvényes képviselőnek magával kell vinnie az orvos által kitöltött beutalót. Enélkül nem oltják be a gyereket

- figyelmeztetett Eliášová.

A minisztérium tájékoztatása szerint

olyan krónikus betegségben szenvedő gyerek kaphatják meg a vakcinát, akinek állapotát jelentősen súlyosbíthatná a COVID-19-fertőzés, esetleg a halálát okozhatná a betegség.

A tárca közölte, hogy az idegrendszeri betegségek, a krónikus tüdőbetegség, a súlyos immunrendellenesség, a daganatos megbetegedések, a krónikus szívelégtelenség, a tüdőbetegség okozta magas vérnyomás, a súlyos vérszegénység vagy más súlyos betegségek jelenthetnek ilyen kockázati tényezőt. Az oltásról szakorvosnak kell döntenie.

Olyan gyerekek törvényes képviselői is kérhetik a védőoltást, ahol a gyerekkel egy háztartásban élő, veszélyeztetett személyre komoly kockázatot jelentene a COVID-19-fertőzés - közölte az egészségügyi minisztérium.

Az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekek oltására külön időpontokat jelölnek ki.

Megosztás
Címkék