2021. december 6., 13:40
Frissítve: 22:34

Lengvarský sajtótájékoztatója: december 16-ig marad a lockdown, utána két fázisban enyhítünk!

Hétfőn kora délután az egészségügyi minisztérium pozsonyi épületében tartott sajtótájékoztatót a járvány jelenlegi állásáról  és a várható intézkedésekről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

lengvarsky
Fotó: Repro

"A helyzet továbbra is nagyon komoly" - kezdte az egészségügyi miniszter, majd megköszönte az egészségügyi szakemberek, rendőrök és katonák munkáját, végül néhány mondat után átadta a szót, a Matej Mišíknek, az Egészségügyi Elemzések Intézete igazgatójának.

Járványhelyzet dióhéjban

Mišík elmondta, csökken ugyan a mobilitás, de nem annyira amennyire várták. Tavaly ilyenkor, a hasonló lezárások idején valamivel jobb volt a helyzet. Rossz hír, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, a napi elhalálozások száma és a lélegeztetőgépre szorulók száma is. Eltűntek a korábbi különbségek az új fertőzöttek korát illetően is. Tovább emelkedik ugyanakkor a PCR-tesztek pozitivitási aránya, jelenleg 35% körül van, az antigén-tesztek pozitivitásának aránya ugyanakkor csökken. Mišík szerint ez annak tudható be, hogy az antigén-teszteket inkább a munkába járás, ingázás miatt veszik igénybe az egyébként egészséges emberek.

Számos kerületben átlépte a tavaszi hullám idején tapasztalt határértéket a kórházban ápoltak száma.

Mišík leszögezte, bár az intézkedések nagyon hasonlatosak az egy évvel korábbiakhoz, azok hatékonysága már jóval gyengébb. Még mindig túl magas a mobilitás.

A három fázis

Vladimír Lengvarský elmondta, három fázisban képzeli el az előttünk álló időszak járványintézkedéseinek bevezetését. A kormány ma este tárgyal ezekről!

December 16-ig marad a mostani lockdown, ez az első fázis. Sem szigorítás nem lesz, sem enyhítés. "Szlovákiában nem az intézkedésekkel van probléma, hanem azok betartásával" - fogalmazott.

Lengvarský arról is beszélt, javasolni fogja a kormánynak, hogy a távolsági tömegközlekedés igénybevételét tegyék az OTP-rendszer függvényévé. Ez azt jelentené, hogy a távolsági autóbuszokat csak az oltottak, betegségen átesettek, vagy negatív teszttel rendelkezők vehetnék igénybe. Egyelőre nem közölték, pontosan milyen feltételekkel.

A második fázisban, december 17-től az oltottak és betegségen átesettek számára megnyílna az összes üzlet és azok a szolgáltatások is, amelyek "az emberi testről gondoskodnak". A miniszter ugyan nem konkretizálta ezeket, de minden bizonnyal a fodrászatokról, kozmetikai és masszázsszalonokról van szó. Legfeljebb harminc fővel miséket és istentiszteleteket is lehet tartani, de szintén csak OP-rendszerben, azaz oltottak vagy betegségen átesettek számára. A cipőüzletek és háztartási kellékeket árusító boltok, talán, hogy oltakozásra ösztönözzék a háziasszonyokat, lekerülnének az esszenciális üzletek listájáról. Lengvarský kissé csapongó előadásmódjára jellemzően a második fázisnál említette meg az edzőtermek újranyitását is, de az általa vetített prezentáció alapján úgy tűnik, erre csak a harmadik fázisban, december 25-től kerül majd sor.

Az enyhítések harmadik fázisa karácsony első ünnepén, december 25-én venné kezdetét. Ekkor már nem csak az oltottak vagy betegségen átesettek, hanem a negatív teszttel rendelkezők is részesülhetnének bizonyos előnyökben. Ebben a fázisban nyithatnának újra az éttermek, hotelek, vendéglátóhelyek és síközpontok, de csak OP vagy OTP-rendszerben. Ez még vita tárgya. Ezzel kapcsolatban volt egy furcsa megjegyzése a miniszternek, közölte, a hotelek tesztet fognak kérni vendégeiktől (PCR 72 óra, antigén 48 óra), de arra már nem tért ki, a tesztelési kötelezettség az oltottakra is vonatkozik-e majd. Szavai alapján úgy tűnik, igen. Az iskolákra vonatkozó szabályok nem változnak, ahogy az esszenciális üzletekre vonatkozók sem.

A harmadik fázis talán legfurcsább intézkedése, hogy december 25-e és január 9-e között újra(!) bezárnák az összes nem esszenciális üzletet, oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt. Magyarán csak december 17-e és december 24-e között tarthatnak nyitva a nem esszenciális üzletek!

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a kormány és a parlament is elfogadja a minisztérium javaslatát. A kormány már ma is tárgyal ezekről, de várhatóan csak szerdán szavaznak a kérdésben.

Furcsa volt, de a miniszter mintha nem készült volna fel a szakmai stáb által javasolt intézkedések részleteiből. Számos részletekre vonatkozó kérdés volt, amelyre nem tudott pontos választ adni, például azt sem tudta megmondani, a síközpontok várható nyitásakor milyen ellenőrzések lesznek pontosan.

Lengvarský többször is elmondta, az enyhítések "még nagyon sokáig" csak az oltottakra és a betegségen átesett emberekre vonatkoznak majd!

Megosztás
Címkék