2023. március 18., 11:28
Frissítve: 2023. már. 19. 09:05

Lángokban állt a Szerelembank – füstbe mentek a Selmecbányán pihenő szerelmi vallomások – KÉPEKKEL, VIDEÓVAL

Mintha a történelem ismételné önmagát... Tűz ütött ki Selmecbánya kulturális központjában, az egész Szentháromság teret ellepte a sűrű füst.

Selemcbánya tűz
Galéria
+14 kép a galériában
Lángok marják Marína házát - a szerelem szívét
Fotó: Mindpress - Facebook
Selmecbánya történelmi városközpontját, a tűz kiterjedt pusztítása okán, a nyilvánosság előtt visszavonásig lezárják. A város önkormányzata a lakosok és a látogatók megértést kéri.  
A helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy folyik a tűzfészkek likvidálása, emberéletben szerencsére nem keletkezett kár. A tűzoltók minimum vasárnap reggelig még a helyszínen maradnak. Már elkzedődött a tűz okainak vizsgálata is. Heger megköszönte a tűzoltók, a katonák és mindenki, az önkéntesek  segítségét is, és örömét fejezte ki, hogy több megbízott miniszter is a helyszínre sietett. Elmondta: a kormány mindent meg fog tenni, hogy a tönkrement épületeket minél előbb helyreállítsák, visszanyerhessék régi fényüket.  
A kiterjedt tüzet a délutáni órákban sikerült stabilizálni. A lángok, különböző mértékben, hét épületben okoztak kárt a történelmi városközpontban. Ezt Eduard Heger megbízott kormányfő jelentette ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Már Selmecbányán van Natália Milanová megbízott kulturális miniszter is. Közösségi oldalán emlékeztet arra, hogy Selmecbánya az UNESCO világörökség része, központjában a gótikától kezdődően egészen a 20. század elejéig találhatók értékes műemléképületek. „Ezidáig öt nemzeti kulturális műemlék födémje égett le, akut fenyegetésnek van kitéve a Szlovák Bányamúzeum, fent van egy galéria is ” -figyelmeztet. Szavai szerint a mentésben a műemlékvédelmi hivatal munkatársai is segédkeznek.

 

Katonai tűzoltók is dolgoznak a tűz oltásán, ciszternákat is bevetettek. A helyszínre további 80 katona érkezik, hogy segítkezzen a szükséges munkálatokban, tájékoztatott a megbízott védelmi miniszer, Jaroslav Naď a szociális hálón.
Eduard Heger megbízott kormányfő Selmecbányára tart - adta hírül a kormányhivatal.  
Katonákat is bevetnek a kiterjedt selmecbányai tűz megfékezése érdekében, tájékoztatott a védelmi minisztérium. 
Nadežda Babiaková , Selmecbánya polgármestere a JOJ 24 -nek azt nyilatkozta, már négy épületet ért el a tűz. „Ilyen tragédiát a városunk még sosem élt meg, ami a tűzeseteket illeti. Ez valóban egy kiterjedt tűz, ami jelenleg már négy épületet „nyelt el”. Mivel zsindelyes tetőkről van szó, a tűz ezeken keresztül terjed. Értékes történelmi és építészeti emlékekről van szó értékes mennyezettel. A tűz már átterjedt arra az utcára, ami a tér mögött van. Örültünk annak, milyen szépen rendbe vannak téve a műemlékek” – mondta. Hozzáfűzte azt is, hogy a város már felvette a kapcsolatot a védelmi minisztériummal. A miniszterrel közösen már összehívták a válságstábot, és kérni fogják a segítséget a tűzvész következményeinek eltávolításához, valamint a kormánytól anyagi segítséget kérnek a helyreállításhoz is. 
Több mint harminc hivatásos és önkéntes tűzoltó viaskodik a lángokkal. A 400 négyzetméternyi épület tetőszerkezete ég. A bevetésben résztvevők elzárták az épületben az energiavezetékeket, oltási munkákat végeznek, evakuálták az étteremben tartózkodókat, hűtik a szomszédos épületeket és hordják ki az épület berendezését.

Elsődleges információink szerint a Szerelembank épületében csaptak fel a lángok. Andrej Sládkovič szlovák költő múzsájának, Marínának a háza, a legendás Pischl-ház, úgy tűnik, sajnos enyészetté válik. A selmecbányai tűzoltók nagy erőkkel próbálják megfékezni a tüzet. A tűz oka egyelőre nem ismert.

Selemcbánya tűz
Lángok mardossák Marína házát - a szerelem szívét
Fotó:  Mindpress - Facebook

 A Szerelembank épületének közvetlen szomszédságában műemléképületek találhatóak, például ott van a központi állami bányászati archívum épülete és a legendás ásványmúzeum is. Az egész Szentháromság teret ellepte a sűrű, gomolygó füst, már messziről is látszik, hogy Selmecbánya központjában éppen drámai események zajlanak.

Selmecbánya a középkor nagy részében Magyarország legnagyobb és leggazdagabb bányavárosa volt. Ma Szlovákia egyik legszebb és legromantikusabb turistaközpontjaként tartják számon, bűbájos városközpontja, a régmúltat idéző polgári épületei és az építészeti gazdagsága méltán teszi közkedvelt kirándulóhellyé a várost. Csak remélni lehet, hogy a tüzet sikerül megfékezni, és nem éri a várost ettől is nagyobb veszteség.

A Szerelembankot 2018-ban alapították a 19.századi költő, Andrej Sládkovič múzsájának, Marínának egykori otthonában. Marínához szól a világirodalom leghosszabb szerelmes verse, amelyet a beteljesületlen szerelem és a csalódás fájdalma ihletett. A Marína házában kialakított múzeum alagsorában kialakítottak egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek emlékeiket zárhatták. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből – betűből, szóközből és írásjelből – áll a vers.  Nemcsak a legendás épület válik porrá, füstbe mehet a sok ezer szerelmi vallomás és álom is.

 

Selemcbánya
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.