2023. október 5., 15:12

Kormányalakítási tárgyalások: Fico már másodszor találkozott Pellegrinivel

Már Robert Fico és Peter Pellegrini is találkozott az államfővel, aki a parlamenti választás győztes pártjának elnökét, Robert Ficót bízta meg a kormányalakítással, amire 14 napot adott.

Fico és Pellegrini
Fotó: info.sk

Amint azt a Hlas szóvivője, Patrícia Medveď Macíková is megerősítette, Robert Fico csütörtökön már másodszor találkozott Pellegrinivel, az első találkozójukra még kedden került sor. A Hlas szóvivője azonban a hnonline.sk portál szerint nem részletezte a két pártelnök beszélgetésének tartalmát.

A Smer-SD elnöke a szociális hálón kedden közzétett videójában arról tájékoztatott, hogy a preferált koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások során nem találkozott alapvető programbeli különbségekkel.

Kiemelte: az első tárgyalások a leendő kormányprogram tartalmát érintik, nem személyi kérdéseket. Hangsúlyozta azt is, hogy a Smer „a parlamenti választások eredményének maradéktalan tiszteletben tartását” kéri.

Peter Pellegrini kedden találkozott az államfővel. Akkor azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy

a Hlas-SD elnöksége még nem zárta ki a lehetséges új kormány egyik változatát sem, de először a választás győztesével szeretne tárgyalni, ami meg is történt.

A győztes féllel folytatott tárgyalások sikertelensége esetén Pellegrini kész tárgyalóasztalhoz ülni a Progresívne Slovensko (PS), Hlas-SD, KDH és SaS által alkotott négyes koalíció többi képviselőjével is.

Mindeközben Michal Šimečka, a PS elnöke is folytat informális tárgyalásokat.

Mozgalma a második helyen végzett a választásokon. Az államfő a jövő héten folytatja a választás utáni találkozók sorát. Hétfőn Andrej Dankóval, az SNS vezetőjével és Richard Sulíkkal, az SaS vezetőjével találkozik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.