2022. január 10., 08:36

Korčok: Szlovákia biztonságát nem a védelmi megállapodás veszélyezteti, hanem a Smer politikája

A Szlovákia és az USA közti védelmi együttműködésről szóló megállapodás nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását, jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter a Smer-SD képviselőinek kijelenetéseire reagálva.

ivan korčok
Fotó: TASR/AP

A Smer legutóbbi kijelentése szerint népszavazást akar kezdeményezni az ügyben. "Szlovákia külpolitikai és biztonsági helyzetét nem a tervezett megállapodás, hanem a Smer politikája veszélyezteti" – jelentette ki a külügyminiszter, aki arra szólította fel az ellenzéki pártot, hogy ne használja politikai célokra az állam biztonságát, inkább magyarázza meg, hogyan jelenthet veszélyt Szlovákia szuverenitására egy olyan megállapodás, amelyet többek között Lengyelország és Magyarország is megkötött biztonságuk megerősítése érdekében.

Korčok ráadásul azt gondolja, hogy a Smer szeretné Szlovákiát „kiszakítani” a NATO-ból.

Nem a szuverenitásunkról van szó, hanem arról, hogyan lehet éket verni a szövetségesek és mi közénk, valamint a magyarok és lengyelek közé”

– tette hozzá Korčok.

A Smer-SD szombati sajtótájékoztatóján (január 8.) bejelentette, hogy a parlamentben népszavazást kíván kezdeményezni, amelynek témája az USA-val köttetendő megállapodási javaslat és az amerikai csapatok szlovákiai jelenléte lesz. Az Smer a szerződést kedvezőtlennek tartja, amely sérti az ország szuverenitását. Ha nem sikerül a kérdést a parlamentben megtárgyalni, az ellenzéki párt petícióval akarja elérni a népszavazást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.