2022. január 5., 12:38
Frissítve: 2022. jan. 6. 11:26

Fico szerint a Szlovákia és az USA közti megállapodás sérti Szlovákia szuverenitását

A Szlovákia és az USA közötti védelmi együttműködési megállapodás (DCA) tervezete hátrányos Szlovákia számára, és sérti az ország szuverenitását, jelentette ki szerdán Eperjesen tartott sajtótájékoztatón a Smer-SD elnöke, Robert Fico, aki, mint mondta, nem kérdőjelezi meg Szlovákia vállalásait az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

Robert Fico
Fotó: TASR

Fico szerint olyan szerződés ez, amely a szlovák alkotmány szerint elsőbbséget élvez a nemzeti törvényekkel szemben. „Minden egyes cikkének javasolt megfogalmazása éles ellentétben áll a szuverenitás és a független állam fogalmával” – fogalmazott Fico.

Szerinte a megállapodástervezet „legalább tíz évre szóló ingyenes jegyet biztosít” az Amerikai Egyesült Államoknak és az amerikai hadseregnek „a katonái, civil alkalmazottai, vállalkozói és azok családtagjai állandó jelenlétére" Szlovákiában. Fico szerint a megállapodás Szlovákia számára kedvezőtlen.

Arra fogom kérni a kollégáimat a képviselőcsoportunkban, hogy soha ne támogassuk az ilyen típusú megállapodást a parlamentben”

– fogalmazott Fico.

A védelmi együttműködésről szóló megállapodás (DCA) lehetővé tenné az Egyesült Államok fegyveres erői számára a malackai-konyhai (Kuchyňa) és szliácsi katonai repülőterek, illetve egyéb megállapodás szerinti létesítmények és helyiségek használatát,

amelyeket Szlovákia bérleti díj nélkül biztosítana számukra. A megállapodás tíz évig lenne érvényben. Ezt követően vagy továbbra is érvényben maradna, vagy egy év felmondási idővel felmondható lenne.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy szabványos nemzetközi megállapodásról van szó.

Kijelentette, hogy a dokumentum teljes mértékben tiszteletben tartja Szlovákia szuverenitását.

Az első hullámban a megállapodás várhatóan mintegy 100 millió dollár kimerítését tenné lehetővé a védelmi infrastruktúra fejlesztésére. Minden ilyen infrastruktúra Szlovákia tulajdona lesz, fűzte hozzá a miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.