2022. november 30., 08:52

Könnyű kritizálni, ha valakinek nincs tényleges hatalma? Reakciók az államfő országértékelésére

Zuzana Čaputová államfő kedden elmondott országértékelő beszédére kormánypárti és ellenzéki képviselők is reagáltak.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök nem értett egyet az ország állapotáról szóló jelentés bizonyos részeivel. Hogy melyekkel, nem pontosította. Üdvözli, hogy az államfő értékelte a kormány bizonyos reformjait.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő értékelte, hogy az államfő a jövő évi állami költségvetés elfogadását szorgalmazta. Egyetértett vele abban, hogy Szlovákia hibrid támadásnak van kitéve. A társadalom polarizálódásáért szerinte főleg a populizmus felelős. Az államfő jelentésének szerinte kritikus szemmel kell néznie az ország történéseit, ezért ezt a jelentést is ilyen módon értelmezi. Ugyanakkor úgy véli, hogy az államfő által megnevezett több kihívásra a kormány már reagált.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője úgy gondolja, hogy Čaputovának bizonyos dolgokban igaza van, másokról talán megfeledkezett. Szerinte könnyű kritizálni, ha valakinek nincs tényleges hatalma.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint az államfő megmutatta, hogy a koalíció oldalán áll. Az államfő szerinte képtelen kiállni Szlovákia érdekei mellett.

Richard Sulík SaS-elnök szerint az államfő szavai igazolták, hogy a kormány elvesztette létjogosultságát. A liberálisok vezetője szerint az államfő nagyon jól jellemezte a társadalomban uralkodó hangulatot, mint amilyen a gyűlölet terjedése, a növekvő szegénység, vagy egy olyan kormányzás, amely károsítja az országot. Üdvözölte, hogy az államfő által kiemelt reformokat főleg az SaS miniszterei dolgozták ki.

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt vezetője szerint az államfőnek határozottabbnak kellett volna lennie. Ezenkívül azt is megállapította, hogy az államfő nem akkor szólal meg, amikor kellene. Viszont akkor, amikor nem szükséges őt hallani, megszólal.

A parlamenten kívüli Szövetség párt arra mutatott rá, hogy Čaputová a jelentésben a nemzetiségi közösségek jogaival is foglalkozott: szerinte a kisebbségeknek biztosítani kellene a fejlődésükhöz szükséges körülményeket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.