2022. november 29., 15:44

A válságért Čaputová szerint bizonyos fokig minden politikus felelős

Félő, hogy a politikai válság a demokrácia válságába csap át, ebben az esetben a legjobb lesz, ha lehetővé tesszük az állampolgároknak, hogy újraválasszák politikai képviseletüket – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a parlamentben elmondott keddi országértékelő beszédében.

Zuzana Caputova
Fotó: TASR

Az államfő szerint idén zűrzavar uralta a belpolitikát, az emberek lassan már azt sem tudják, valójában ki kormányoz és ki van ellenzékben. „A kormánypárti politikusok sokszor nagyobb ellenségei voltak önmaguknak, mint az ellenzék, és a kölcsönös támadások az egyik koalíciós partner távozásához vezettek” – mutatott rá.

Az államfő nézete szerint a kisebbségi kormányzás rontja a parlament működését, rámutatott, hogy többször nem lehetett megnyitni a parlamenti ülést vagy el kellett halasztani a tanácskozást, és nem világos, kik támogatják a kormányt.

„Ilyen kormányzás még jó időkben is kimerítené az országot, nem még ilyen nehéz időszakban” – szögezte le.

A jelenlegi politikai válságért Čaputová szerint bizonyos fokig minden politikus felelős. Ennek következménye, hogy a közvélemény-kutatások szerint kevesen bíznak a kormányban, az állam és a demokrácia tekintélye is csorbát szenved.

„Ehhez nagymértékben hozzájárult az ellenzék egy része is, amely nemcsak politikai ellenfeleit támadja, hanem magát a demokráciát” – jegyezte meg az államfő.

Leszögezte, hogy a kormány természetesen nehéz helyzetben van a krízishelyzetek miatt, de veszélyesnek tartja, ahogyan sokszor azokat kezeli, és az utolsó pillanatban drámát csinál a válságból.

„Nem focidrukkerek vagyunk, akik eldönthetik, hogy kinek szurkolnak, vagy kiben bíznak jobban. Állampolgárok vagyunk, és tudnunk kell, hogy mire készüljünk fel” – jelentette ki Čaputová. Leszögezte, nem mehetnek így tovább a dolgok az országban, különben az emberek maradék bizalma és a társadalom összetartó ereje is elvész.

„A politika célja nem az ellenfél megsemmisítése, de a szlovák politika mintha már csakis erre korlátozódna. Pedig a politika a közügyek irányításának és az emberek szolgálatának eszköze kell, hogy legyen” – hangsúlyozta Čaputová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.