2024. április 8., 15:06

Kong az államkassza: emelnék az e-cigi és a cukros üdítők adóját

A szociális kiadásokhoz nem szívesen nyúlna a kormány, az államkassza lyukait azonban be kell tömni. Robert Fico Ladislav Kamenický pénzügyminiszterrel ötletelt.

e-cigi elektromos cigaretta
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A Pénzügyminisztériumban végzett "ellenőrzést" Robert Fico miniszterelnök. A választások óta fél év telt el, a kormányfő sorra látogatja a minisztériumokat, és ellenőrzi, hogy teljesítik a kormányprogramot.

Nem emelhetünk árakat, nem emelhetjük a áfát, és nem kurtíthatjuk a létfontosságúnak tartott szociális kiadásokat. A konszolidációhoz vezető út nem lehet az, hogy elvesszük az emberek járandóságát"

– mondta Fico.

Az államigazgatási dolgozóknak viszont nem  jó hír, hogy a kormányfő szerint ebben a szférában túlfoglalkoztatás van, és "egy 30%-os redukciót észre sem lehetne venni." Bár elmondta, erről még nem egyeztetett a koalíciós partnerekkel.

Ladislav Kamenický elmondta, megadóztathatnák az elektromos cigarettát, a snüsszt, és más, nikotintartalmú termékeket.

Ezeket nem terheli fogyasztói adó, ezen változtatni kell. Az e-cigik eladása az utóbbi években megugrott, így az állam bevételei is emelkedhetnének. Nem akarunk bevezetni semmi olyasmit, ami más országokban nem lenne"

– mondta a miniszter.

Az e-cigikben 1 milliliter folyadékot 20 cent adó terhelne, más termékek esetében 1 gramm után 10 cent adót kellene fizetni.

Ettől az intézkedéstől 2025-ben 15 millió, 2026-ban már 126 millió eurónyi bevételt remélnek.

Szintúgy megemelnék a hozzáadott cukrot és mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők adóját. A cukros üdítők esetében literenként 15 cent lenne a többletadó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.