Kollár: Nem szabad büntetni az orvost, mert nem hagyja kárba veszni a vakcinát

2021. január 14., 18:31
ma7 | TASR

Nem szabad azért büntetni az orvost, mert nem hagyja kárba veszni a COVID-19 elleni oltóanyagot, és inkább beolt vele valakit. Ezt Boris Kollár, a parlament elnöke (Sme rodina) mondta a plenáris ülésen. Kollár azt mondta, előfordulhat, hogy valaki, aki a listán szerepel, nem megy el beoltatni magát, és ha nem jön helyette senki, akkor az orvosnak lehetővé kell tenni, hogy beoltson valaki mást, aki „bejön az utcáról". A parlament elnöke szerint nem szabad pazarolni a vakcinát, és az orvosoknak nem kellene attól félniük, mi lesz, ha felhasználják a megmaradt oltóanyagot. Kollár azzal fordult a kormányhoz, ez az utolsó alkalom, hogy valamilyen jogszabályt még gyorsan megtárgyaljon a parlament.

Fotó: aktuality.sk
Nagyon sokan szeretnék megkapni az oltást, de a lista alapján csak valamikor nyáron kerülne rájuk a sor. Közben pedig fennmaradt oltóanyagot dobunk ki

- mondta, és hozzátette,

nem szabad szankcionálni az orvost azért, ha nem jön el valaki, aki a oltási listán szerepel, ezért kimegy a folyosóra, és megkérdezi az ott várakozó embereket, nem akarja-e valaki beoltatni magát.

Kollár elmondta,

eredetileg meg akarta vétózni azt a javaslatot, hogy 10 ezer eurós bírságot szabjanak ki azokra az orvosokra, akik soron kívül oltanak be valakit. Szerinte nem szabad vakcinát kidobni.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter bejelentette, lesz másik oltási lista is, Kollár azonban azt kérdezte, ezt ki állítja össze, és mi történik, ha fél óra múlva sem jelenik meg, akinek a neve rajta van a beoltandók listáján. Hangsúlyozta, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a fennmaradt vakcina a kukába kerüljön.

Jana Bittó Cigániková (SaS), az egészségügyi bizottság elnöke bejelentette:

ha lesz erre szándák, módosítható a javaslat és törölhető a szankcióra vonatkozó pont. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az SaS, hanem az OĽANO tagjai, és a koalíció más tagjai is ellenzik a szankciókat.

Erik Tomáš (független) képviselő értékelte, hogy Kollár elismerte, nem szabad ilyen módon jogszabályokat hozni. Megjegyezte azt is, hogy

az oltási listákat és az oltási politikát már régen ki kellett volna dolgozni, és tisztázni kellett volna az ilyen kérdéseket.