2022. december 9., 18:47

Kollár haditerve kormánybukás esetére

Ha a parlament kedden (december 13.) megvonná a bizalmat a kormánytól, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök azonnal összehívná a házbizottságot és Zuzana Čaputová államfőhöz menne a pártelnökökkel. Ennek érdekében előzetes időpontot akar kérni az elnöktől.

boris kollár
Fotó: TASR/AP

Kollár hozzátette, ebben az esetben a jövő évi költségvetésről már nem is szavazna a parlament.

A házelnök szerint a szavazás kimenetele Miroslav Kollár (frakció nélkül) képviselőn fog múlni, melynek pártja, a Spolu hétvégén kongresszust tart, továbbá Martin Borguľán, a Sme rodina képviselőjén.

Boris Kollár leszögezte, nincsenek információi arról, hogy Borguľa esetleg arról győzködné párttársait, hogy ők is a kormány bukására szavazzanak. Meggyőződése, hogy a Sme rodina frakciójából senki se szavazza meg a kormány menesztését. A kabinet lehetséges átalakításával kapcsolatban, amit az SaS javasolt, Boris Kollár azt mondta, ezt a kérdést az OĽANO-nak kell feltenni.

A házelnök azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a képviselők egyenként, szóban szavaznának a kormány sorsáról, ezt fogja javasolni a házbizottság ülésén. Ezzel mindennemű tévedés és technikai hiba elkerülhető lenne.

Arra a kérdésre, hogy Igor Matovič, az OĽANO elnöke is felszólal-e a rendkívüli ülés vitájában, Kollár azt válaszolta, szeretné, ha erre nem kerülne sor.

Nem rosszból mondom. De már annyira felkorbácsolódott a hangulat, hogy talán ez csak ártana. Kimondaná az igazságot, hogy mit gondol az egészről, a legelején kezdené és én teljes mértékben egyetértenék vele, de jobb, ha nem eszkalálódik tovább a helyzet”

– zárta Kollár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.