2022. szeptember 19., 08:14

Kollár és Fico nem támogatja, Heger viszont kész megszavazni az Európai Bizottság Magyarországot büntető intézkedését

Az Európai Bizottság az Unió és a tagállamok között a költségvetésről köttetett megállapodás szellemében jár el Magyarországgal szemben - jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő szóvivőjén keresztül.

Főhet a feje
Eduard Heger
Fotó: TASR

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az Európai Bizottság feltételekhez kötötte a Magyarországnak szánt (és egyébként járó) uniós kohéziós támogatások egy részének (mintegy 7,5 milliárd euró) kifizetését. Heger szerint az Európai Bizottság világos feltételeket támasztott a 2021-2027-es költségvetési időszakra, ezek az ún. kondicionalitási feltételek biztosítják, hogy "a tagállamok ne élhessenek vissza az EU-s támogatások" felhasználásával.

Heger megjegyezte, jelenleg is rendkívül intenzív párbeszéd zajlik az EB és Magyarország között, Budapest számos vállalást fogalmazott meg, amelyekkel eloszlathatja a Bizottság aggályait. Heger szerint ez az

általuk is preferált forgatókönyv.

A kormányfő kiemelte, a Bizottság javaslata kapcsán nincs értelme vétóról beszélni, hiszen a Magyarországnak járó EU-s pénzekről szóló végleges döntést a tagállamok minősített többségének kell meghoznia. A szavazásra körülbelül egy hónap múlva kerülhet sor. Heger arról is tájékoztatott,

Szlovákia kész megszavazni a határidő meghosszabbításának lehetőségét, hogy Budapestnek legyen ideje a további egyeztetésekre és maradéktalanul teljesíthesse a Bizottság feltételeit.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljes körűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú lépések végrehajtásának teljesítéséről.

Azt, hogy miként szavazunk, majd abban a pillanatban döntjük el, amikor már tudjuk, mi a magyar fél végleges ajánlata!

- közölte Heger.

Egyértelmű nem!

A szlovák kormányfővel ellentétben a parlament házelnöke, Boris Kollár és az ellenzéki Smer-SD vezetője, Robert Fico egyértelműen Magyarország mellett foglalt állást a kérdésben. Egy vasárnapi tévévitában mindketten egyetértettek abban, hogy Szlovákiának az EB-javaslat ellen kellene szavaznia. 

Mind a kormányüléseken, mind a koalíciós tárgyalásokon azt mondom majd, ezt az elképzelést megvétózzuk!

- jelentette ki Kollár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.