2020. április 28., 20:11

Klus: Mentességet kapnak a hatósági karantén alól az Ausztriában dolgozók

Május 1-jén 7 órától mentességet kapnak a kötelező hatósági karantén alól az Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Bécsben ápolóként dolgozó szlovák állampolgárok is – tájékoztatott a közösségi hálón Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár a központi válságstáb ülésén meghozott döntésről. Az ország határától 30 kilométernél nem messzebb lakó ingázóknak nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk.

Fotó: TASR

Az Ausztriában vagy a Dél-Morvaországban dolgozó ápolókra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a Csehország határ menti régióiban dolgozó egészségügyi alkalmazottakra. Munkáltatói igazolást kell felmutatniuk, valamint igazolniuk kell, hogy nem szenvednek COVID-19 betegségben. Ha az eredmény negatív, a külügyi államtitkár tájékoztatása szerint májustól elegendő egy 96 órásnál nem régebbi teszt a 48 órás érvényességű jelenlegi helyett.

Klus továbbá elmondta, a központi válságstáb jóváhagyta a negatív tesztre vonatkozó kötelezettség eltörlését az ingázók számára. A külföldi alap-, középiskolára vagy egyetemre járó szlovákiai diákoknak sem kell kötelező hatósági karanténba vonulniuk, ha felvételizni vagy vizsgázni kell menniük.

Az ülés előtt Klus bejelentette, a minisztérium azt is javasolja, hogy a kötelező karantén alóli mentesség vonatkozzon az ingázókkal közös háztartásban élő személyekre is. Klus kijelenti, erről és más kivételekről szerdán (április 29.) döntenek.
„Arra is ígéretet teszünk, hogy a helyzet alakulásától függően, egy héten belül tárgyalunk a további enyhítésekről" - tette hozzá a külügyminisztérium államtitkára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.