2022. február 9., 09:12

Kiakadtak az ukránok, mert megszaggatták nemzeti lobogójukat a szlovák parlamentben

A pozsonyi ukrán nagykövetség hivatalos bocsánatkérést követel azért, mert a tegnapi, botrányba fulladt parlamenti ülésnapon néhány honatya megszaggatta a törvényhozás épületébe bevitt ukrán nemzeti lobogót.

A locsolkodás előtti pillanatok
Fotó: TASR
Jana Bittó Cigániková és Miroslav Žiak Kotleba pulpitusfoglaló különítményével

Kijev elsősorban a Kotleba-párt politikusaira haragszik (Marek Kotlebára és Andrej Medveckýre), ugyanis ők voltak azok, akik az SaS képviselői által (fordítva) tartott ukrán lobogót megtépték. Ivan Korčok külügyminiszter közösségi oldalán jelezte, a szlovák diplomácia kész hivatalos úton elnézést kérni az ellenzéki képviselők viselkedése miatt. 

A nagykövetség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az áll, 

Ivan Korčok a kijevi tárgyalások során megerősítette Szlovákia szilárd támogatását Ukrajna felé. Marek Kotleba és Andrej Medvecký képviselők viselkedése a zászlónkkal nem szabad, hogy megrengesse ezt.

Korčok számára különösen kellemetlen, hogy az incidensre éppen kijevi látogatása során került sor, a tárcavezető az ukrán fővárosban is megerősítette, Szlovákia hivatalos úton kér elnézést. 

Portálunk is beszámolt róla, hogy a tegnapi parlamenti ülés, amelyen a képviselőknek az Egyesült Államokkal kötött védelmi szerződésről kellett volna szavazniuk, botrányba fulladt. A képviselők vízzel locsolták le egymást, verbális és fizikai inzultusra is sor került. Az éjszakába nyúló ülést Boris Kollár házelnök végül berekesztette, ha minden igaz, ma 11 órától kerül sor a szavazásra. 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.