2023. november 20., 20:29

Kedvezőbb munkakörülmények és jobb fizetés: Megoldásokat keresnek az egészségügyben kialakult munkaerőhiányra

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter és Tomáš Drucker oktatási miniszter közös sajtótájékoztatón ismertették az egészségügyi szektor megerősítése érdekében tett javaslataikat, amelyek jobb feltételeket biztosítanának az orvosok és ápolók hazai egészségügyi létesítményekben való elhelyezkedéséhez.

Tomáš Drucker
Fotó: Mátis Rudolf

Az adatok szerint Szlovákiában jelenleg mintegy 2000 orvosból és kétszer ennyi nővérből van hiány. Tomáš Drucker oktatási miniszter a kormánnyal közösen egy jól működő mechanizmust dolgozna ki, amely értelmében az orvosi egyetemekről töltenék fel a hiányzó helyeket. Az egészségügyi dolgozók számának stabilizálását különböző reformokkal érnék el. Mint mondta, a probléma az egészségügyi középiskolákhoz és az orvosi egyetemek alapképzéséhez vezethető vissza.

A hallgatók többsége nem lát stabil jövőt a szlovákiai egészségügyi szektorban, ezért vagy szakterületet vált, vagy külföldre távozik a képzés befejezését követően.

Drucker és Dolníková sajtója
Fotó:  TASR

Dolinková különböző ösztöndíjakkal motiválná a diákokat, amire a kormány 2,5-3 millió eurót különítene el. A középiskolákban növelnék a gyakorlati órák számát, a diákoknak ezáltal jobb rálátásuk lenne az egészségügyre, így nagyobb arányban választanának ilyen irányzatú főiskolát. A reformok értelmében korlátoznák a külföldi orvostanhallgatók számát is.

Nem szeretnénk kitiltani a külföldi diákokat, csupán korlátozni kívánjuk a számukat, akad ugyanis olyan intézet, ahol 50-50%-ban tanulnak szlovákiai és külföldi hallgatók"

– jegyezte meg az egészségügyi miniszter.

A szlovákiai orvosi egyetemekre évente nagyjából 300 külföldi diák jelentkezik, ezt a számot 100-150-re redukálnák. A legnagyobb probléma továbbra is abban van, hogy a frissen diplomázott orvostanhallgatók külföldön látják a jövőjüket. Az egészségügyi minisztérium kedvezőbb fizetésekkel és jobb munkakörülményekkel bírná itthon maradásra az orvosokat és nővéreket. Ennek keretében több kórház kül- és beltere is felújítási munkálatokon esne át.

A diákoknak azt szeretnénk sugallani, hogy érdemes ezt a hivatást választani, s ezt az említett reformokkal kívánjuk elérni"

– zárta a sajtótájékoztatót Dolinková.   

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.