2021. szeptember 9., 15:01

Jó ötlet a harmadik dózis és a 12 év alatti gyermekek koronavírus elleni oltása? A szakembert kérdeztük

Jövő héttől Szlovákiában is lehetővé válik a koronavírus elleni védőoltás harmadik, ún. emlékeztető adagjának a felvétele. A Moderna és Pfizer /Biontech oltóanyagát kaphatják meg az egészségügyi dolgozók, a szociális intézményben élők és dolgozók, a tanárok és iskolai alkalmazottak és a 60 éven felüliek. Újdonság az is, hogy az 5-11 éves korcsoportba tartozó gyermekeket is, indokolt esetben, be lehet oltatni a Pfizer-vakcinával, pontosabban a felnőtt dózis egyharmadával. Vajon van értelme, létjogosultsága a harmadik dózisnak és a kisgyermekek oltásának? Erről Viola Miklós orvost kérdeztük.

Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

„Még csak most kezdik az egyes országok a harmadik adag beadását, valójában nincsenek komoly klinikai tapasztalatok a hatásairól, hiszen egy-két hónapnál több nem telt el sehol sem azóta, hogy elkezdték ennek az alkalmazását. Akiknek kétségkívül segíthet az újabb dózis, azok az idős és krónikus, gyenge immunrendszerű betegek, de ajánlott – és Szlovákiában is így lesz – az egészségügyi dolgozók és pedagógusok újraoltása is.”

Különleges a helyzet nálunk abban is, hogy míg Izraelben és Magyarországon is fél év után engedélyezték a harmadik adag oltás felvételét, nálunk ez azok számára lehetséges, akik nyolc hónapja kapták meg a második adagot. Most úgy tűnik, hogy az eddig beoltottak töredéke fogja felvenni az újabb dózist”

– mondta el portálunknak a neves sebészdoktor.

Még érzékenyebb téma a kisgyermekek – az 5-11 éves korosztály – oltása, ami szintén lehetségessé vált. Ebben meglehetősen változó az orvosok és a szülők véleménye is. Annál is inkább, mert gyermekkorban eleve sok védőoltást adnak be.

Ha a covidfertőzés a gyermekek körében komoly klinikai lefolyással járna, akkor egyértelműen azt mondanám, hogy indokolt lehet ennek a korcsoportnak az oltása. Mivel ez nem jellemző, ezért erősen megfontolandónak tartom ebben az életkorban a vakcinációt, főleg akkor, ha a gyermek már át is esett a koronavírus-fertőzésen. Ebben is elsők vagyunk Szlovákiában, ezt a korosztályt ugyanis Európában még sehol sem oltják, nincsenek róla tapasztalatok.”

Viola doktor szerint idén a szokásos influenza elleni védőoltásnak nincs nagy értelme, hiszen a delta annyira erőteljes, hogy az influenzavírus egyszerűen nem kap teret a terjedésre. Ami a harmadik hullám kimenetelét illeti, az látszik, hogy egyelőre az ország keleti régióiban terjed a járvány, nyugaton még nyugalom van, mert itt nagyobb az átoltottság.

„Ez viszont csak ideig-óráig fog tartani, ezeket a ma még zöld régiókat is eléri a járványhullám. De hogy az utolsó lesz -e, az attól is függ, hogy létrejön-e a deltánál is agresszívebb mutáns. Ez a harmadik hullám gyorsan fog „átrobogni” a populáción, és úgy látom, hogy nálunk az átfertőzöttség még nem elég magas. Ennek oka részben az lehet, hogy a gyakori tesztelések miatt azonnal kiszűrtük a fertőzötteket, akik karanténba kerültek. Most már úgy tűnik, talán jobb lett volna, ha többen kapják el a még eredi koronavírust és ezáltal védetté váltak volna, mert az kevésbé volt veszélyes, mint a mostani delta” – tudtuk meg Viola Miklóstól.

Megosztás
Címkék