2023. június 23., 14:20

Itthon vagyunk! - bemutatta a jelöltjeit és a programját a Szövetség - VIDEÓKKAL

Pénteken délelőtt a párt pozsonyi székházában ülésezett a Szövetség Országos Tanácsa. A tanácskozást követően mutatták be a Szövetség parlamenti képviselőjelöltjeit és a párt választási programját.

sajtó
Fotó: ma7

Pandy Péter, az Országos Tanács elnöke kiemelte, konstruktív tanácskozáson vannak túl. Emlékeztetettt a tanácskozáson elfogadott nyilatkozatra.

A jövő évi államfőválasztáson saját jelöltet állít a Szövetség
pandy
Fotó:  Ma7

Csalódásuknak adnak hangot, hogy az Ódor Lajos által vezetett hivatalnokkormány programnyilatkozatában megfeledkezett a nemzeti közösségekről.

Felszólítják a kormányt és az egészségügyi minisztert, hogy tartózkodjanak az intézményrendszer leépítését jelentő lépésektől.

Határozott lépéseket várnak a kormánytól a felerősödött migránsáradat feltartóztatására.

A kormányt felszólítják, kompenzálja az önkormányzatoktól elvett forrásokat.

Hangsúlyozták, a jövő évi köztársaságielnök-választáson a Szövetség saját jelöltet állít.

Erős ajánlatot kínál a párt a régióknak
mózes
Fotó:  ma7

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke aláhúzta, erős ajánlatot kínál a párt a régióknak. A jóváhagyott programnak három pillére van.

Fontos része a programnak a kisebbségi jogok kiterjesztése, kiemelten a kisebbségi kerettörvény elfogadása, az infrastrukturális fejlesztések, a déli és keleti régiók hátrányos helyzetének felszámolása.

Mózes kiemelte, ezekben a kérdésekben a Szövetség a többi párthoz képest egyedi ajánlatot kínál, de válaszokat adnak az országos és a külpolitikai kihívásokra is.

Valódi egészségügyi reformra van szükség: a leépítések helyett az intézményhálózat megőrzését szeretnék elérni. Kiemelten jelennek meg a programban a családpolitikai intézkedések, elsőrendű cél a fiatalok elvándorlásának megállítása - hangsúlyozta Mózes.

A programot részleteiben a következő napokban, hetekben fokozatosan mutatják majd be.

Elfogadták a Szövetség jelöltlistáját
forró
Fotó:  ma7

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke kiemelte, az Országos Tanács ellenszavazat nélkül elfogadta a párt jelöltlistáját.

A listán helyet kaptak tapasztalt és fiatalabb politikusok, a magyar nemzetiségű jelöltek mellett szlovák és roma gyökerekkel rendelkező politikusok is.

Felvállalják, hogy változást hoznak a déli és a keleti régiókba, hiszen Dzurindától Ficón át Matovičig a központi kormányok rendre megfeledkeztek a magyarok által lakott térségekről. Vagyis nagy szükség van olyan pártra, amely felvállalja a déli és keleti régiók ügyeit - húzta alá Forró.

Fogjunk össze Dél- és Kelet-Szlovákiáért - emelte ki a pártelnök.

A sajtótájékoztatón az első harminc jelöltet mutatták be, a következő napokban a többi jelölt nevét is ismertetik - hangsúlyozta Forró.

A Szövetség listáját Forró Krisztián vezeti, őt követi Pandy Péter és Mózes Szabolcs. A lista 150. helyén indul Gyimesi György, a 149. helyet Halász Béla, Gúta polgármestere kapta meg.

A szlovák pártok ígértek tücsköt-bogarat, de ezek az ígéretek nem valósultak meg. A magyar emberek, a déli és keleti régiókban élő valamennyi lakos érdekeit a leghitelesebben a Szövetség tudja képviselni - válaszolta a Ma7 kérdésére a szlovák pártok részéről érkező kihívás kapcsán a pártelnök.

A választást követően azokkal a pártokkal fognak együttműködni, amelyek a déli és a keleti régiókban élők érdekeit a leginkább felvállalják - emelte ki kérdésre válaszolva a pártelnök.

A Szövetség sajtótájékoztatója az alábbi videóban nézhető meg:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.