2021. július 19., 15:12

Íme a legfontosabb, ingázókra vonatkozó szabályok

A határátlépés szigorítása nyomán kirobbant felháborodás és tüntetéshullám a felvidéki sajtó központi témája volt az elmúlt héten. A szlovák alkotmánybíróság döntése nyomán a kormány is kénytelen volt meghátrálni, így jelentősen módosultak az ingázókra vonatkozó szabályok.

határ ellenőrzés átlépés
Fotó: TASR/AP

Az előzetes tervekkel ellentétben, amely, ha a törvény értelmében nem is, de gyakorlatilag kötelezővé tette volna az oltást, most némileg enyhültek a dolgok. Mielőtt a részletekbe belemennénk, érdemes leszögezni, hét napnál nem régebbi negatív PCR-teszt meg néhány irat birtokában továbbra is lehetőség van munkavállalás céljából ingázni - oltatlanul.

A kormány, illetve a közegészségügy által elfogadott paragrafusok igen nyakatekert módon fogalmazzák meg a lényeget, így a közérthetőség kedvéért leegyszerűsítve, de a lehető legpontosabban ismertetjük most a rendelkezést. Bár sok gyakorlati jelentősége nincs, de jó tudni, a karanténkötelezettség alóli mentesség csak azokra vonatkozik, akik valamely EU-tagállamba, Ukrajnába, Norvégiába, Svájcba, Liechtensteinbe vagy Izlandra "ingáznának", azaz a Szlovákiába való belépés, visszatérés előtt 14 nappal csak ezeket az államokat látogatták meg.

Ezen kívül további, a gyakorlati élet szempontjából jóval fontosabb feltételeknek is teljesülnie kell.

1) Egyrészt a határátlépő rendelkezik állandó vagy ideiglenes szlovákiai lakhellyel, illetve (s az alábbiak mind egyenként kell, hogy teljesüljenek)

- igazolható állandó, vagy átmeneti munkaviszonyban van egy a fent felsorolt államokban (is) működő céggel, vagy olyan céggel, melynek telephelye a fent felsorolt államokban található,

- a fentiekről hivatalos munkáltatói igazolást tud felmutatni (ehhez jelenleg elég egy cégpecsétes papír, nincs szigorúan megszabva az igazolás pontos formája)

- kizárólag munkavégzés céljából lépi át a határt, egyik vagy másik irányba.

2) A kivétel azokra a nem szlovák állampolgárokra(!) is érvényes, akik a fent felsorolt államokban rendelkeznek állandó vagy átmenetei lakhellyel, amely nyitva lévő(!!!) szlovák határátkelőktől 100 kilométernél nincs messzebb. Az ilyen munkavállalókra is vonatkozik, hogy ezt leszámítva 

- igazolható állandó, vagy átmeneti munkaviszonyban kell, hogy legyen egy Szlovákiában működő, vagy olyan céggel, melynek telephelye van Szlovákiában. Ezt megfelelő munkáltatói igazolással kell igazolni.

3) Az ingázókra vonatkozó könnyítés azokat a szlovák állampolgárokat is megilleti, akik bejelentett állandó vagy átmenetei lakhelye nem Szlovákiában van, hanem a nyitva lévő szlovák határátkelőktől legfeljebb 100 kilométernyire.

Mindhárom fenti kategória tanulókra, diákokra is vonatkoztatható, a kormányrendelet nyolcas paragrafusa értelmében ők is hasonlóan mentesülnek a karantén alól, amennyiben igazolni tudják, jelenléti oktatáson kell résztvenniük Magyarország, Csehország, Ukrajna, Ausztria vagy Lengyelország területén (a többi EU-s állam nincs felsorolva a paragrafusban) és hasonló szellemben lehetséges az oltatlan sportolók karanténkötelezettség-mentes utazása is - rájuk azonban csak akkor vonatkozik a kivétel, ha magyar, lengyel, osztrák vagy cseh sportklubban játszanak.

A fentiek mellet még egy feltételnek teljesülnie kell, ahhoz, hogy az ingázó, lépje át a határt bármilyen célból, elkerülhesse a karantént. Jelen állás szerint mindenképp szüksége lesz egy hét napnál nem régebbi negatív PCR-tesztre is.

Ezt, jelen állás szerint, az ingázó állampolgárnak kell térítenie. A kormányrendelet külön kiemeli, hogy PCR típusú teszt kell, olvasóink tapasztalatai azonban azt mutatják, sok esetben a negatív antigén-teszt is elég. Ezzel együtt senkit nem bíztatunk arra, hogy az információ valódiságát személyesen tesztelje.

Az összes szabályt és a további érvényes kivételeket, szlovák nyelven, ezen a linken találja. Amennyiben kérdése van, nyugodtan küldje el nekünk az info@ma7.sk mailcímre vagy tegye fel Facebook-oldalunkon keresztül. Igyekszünk segíteni!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.