2021. június 7., 14:06

Hurrá, már mehetünk szabadságra külföldre is! Persze csak feltételekkel

Május végétől érvényes az új utazási szemafor, mely alapján az országok zöld, piros és fekete színű besorolást kapnak aszerint, milyen mértékben van jelen a koronavírus az adott országban.

horvát
Fotó: Pixabay

Szlovákiában hétről hétre javul a járványhelyzet, június 7-től már csak 3 járás piros és 2 zöld járásunk is van.

Nemcsak itthon, külföldön, környező országokban is lazítanak a korlátozásokon, mert ott is javul a helyzet. S hogy hol vagyunk legnagyobb biztonságban? Ott, ahol a legtöbb embert már beoltották a covid ellen.

Hivatalosan már elutazhatunk szabadságra. Nagyon fontos ugyanakkor mindig megnézni azt is, milyenek az aktuális feltételei az adott országba való belépésnek”

írja közösségi oldalán Martin Klus, külügyi államtitkár. Bővebb információk a külügyminisztérium weboldalán találhatók.

Ha szabadságra indulunk, akkor az útlevélen vagy személyi igazolványon kívül sok államban a nemzeti oltási igazolást is kérhetik tőlünk, vagy pedig a kétnyelvű igazolást arról, hogy átestünk a covidon.

Jó hír, hogy a nemzeti oltási igazolásunkat már néhány ország elismeri. Ezek meglátogatásakor a beoltott szlovákok elkerülik a karantént és nem kell negatív teszttel sem rendelkezniük”

írta bejegyzésében Klus. Ezen országok közé tartozik a közkedvelt Horvátország, Csehország, Ausztria, Németország, Szlovénia, Bulgária, Dánia és Lengyelország.

Egységes szabályok

Mindenki számára kötelező, hogy a Szlovákiába való belépés után közvetlenül regisztráljon a korona.gov.sk/ehranica oldalon. Ha valaki légi úton érkezik Szlovákiába, előtte köteles kitölteni egy közlekedési minisztérium oldalán lévő formanyomtatványt.

Ha valakinél a külföldről való hazaérkezés után a koronavírus-fertőzés tünetei jelentkeznek, köteles azt jelenteni a háziorvosának vagy a gyermekorvosnak. Ha valakinek nincs Szlovákia területén orvosa, akkor azt az adott megye orvosának jelenti.

Az egyes országok színek szerinti beosztását kéthetente aktualizálják.

Zöld országnak számítanak az EU tagországai és a magas beoltottságú és kedvező járványhelyzetű országok.

Piros országok azok, amelyek az EU-n kívüliek és kedvezőtlen vagy romló járványhelyzetben vannak, de még nem bukkantak ott fel a veszélyes vírusmutációk.

Fekete országnak vagy ún. no go zónának számítanak azok az államok, ahol a fertőzés és veszélyes mutánsai terjednek, valamint azok is, ahol elérhetetlen, nem megbízható vagy minőségtelen járványadatokkal rendelkeznek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.